Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020 15:50

ΣΥΡΙΖΑ: «Ομολογία κυβερνητικής αποτυχίας το διάγγελμα Μητσοτάκη»

μοιραστείτε το άρθρο αυτό με τους φίλους σας

Φαίνεται ότι πλέον δεν υπάρχουν πεδία συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό διάγγελμα Μητσοτάκη είναι χαρακτηριστική. Η Κουμουνδούρου συγκρούεται μετωπικά πια με το Μαξίμου για τον κορωνοϊό. Κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο στο CNN Greece για «κυνισμό Μητσοτάκη. Στη δε επίσημη ανακοίνωση του κόμματος δεν υπάρχει κανένα σημείο συμφωνίας με την κυβερνητική πολιτική.

Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι η κυβέρνηση:

Διολισθαίνει σταδιακά σε γενικό lockdown γιατί δεν πήρε εγκαίρως τα απαιτούμενα μέτρα, λόγω «νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας», «εξουσιαστικής αλαζονείας» και «διαπλοκής με μεγάλα συμφέροντα». Από τη στιγμή που το lockdown ήταν αυτό που έπρεπε να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, η διολίσθηση προς την επιβολή του δείχνει την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.

-Ακόμα και τώρα δεν κάνει τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και των δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς και την τήρηση των μέσων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

-Δεν ενισχύει αποφασιστικά τους οικονομικά πληττόμενους από την κρίση και τα κλεισίματα.

-Επιχειρεί να μεταβιβάσει τις δικές της ευθύνες στους πολίτες.

-Επιδιώκει να εργαλειοποιήσει τους λοιμωξιολόγους για να τους χρησιμοποιήσει ως ασπίδα προστασίας, την ίδια στιγμή που παρακάμπτει τις οδηγίες τους.

Κουβέντα για ενίσχυση ΕΣΥ και ΜΜΜ

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

«Ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε σήμερα την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης εδώ και οχτώ μήνες. Αφού δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει τη χώρα για το αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, έρχεται με καθυστέρηση και ενώ η κατάσταση σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει βγει εκτός ελέγχου να ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα.

Μίλησε για «χαραμάδες της αμέλειας των λίγων» από τις οποίες μπαίνει ο κορωνοϊός αλλά δεν είπε κουβέντα για τις πόρτες που άφησε ορθάνοιχτες.»

Η αξιωματική αντιπολίτευσης προσθέτει ότι:

«Με πάνω από 1.500 κρούσματα τη μέρα και ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη στα όριά του ο κ. Μητσοτάκης μιλά για «πόλεμο», αλλά δεν είπε κουβέντα για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ενιαία πρωτόκολλα, για άμεσες προσλήψεις γιατρών, για επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, για συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ, για τους μαζικούς εργασιακούς χώρους που ελλείψει ελέγχων έχουν γίνει φορέας υπερμετάδοσης του ιού και φυσικά για τους χώρους λατρείας υπό το φόβο του πολιτικού κόστους.

Πάνω από όλα όμως, δεν είπε κουβέντα για τις δημόσιες συγκοινωνίες που κάθε μέρα πάνω από 1 εκατ. πολίτες στοιβάζονται σαν σαρδέλες για να πάνε στις δουλειές τους, την ώρα που 270 οχήματα κάθονται στα αμαξοστάσια και υπουργοί του έχουν αποσπασμένους οδηγούς λεωφορείων στα υπουργικά τους γραφεία.»

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:

«Και τέλος, είχε το θράσος να κουνήσει το δάχτυλο και σε όσους επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει υποτάξει την επιστήμη στην υπηρεσία της πολιτικής της σκοπιμότητας, όταν εδώ και μήνες αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής και έχει με αποκλειστικά δίκη του ευθύνη απομειώσει το κύρος και την αξιοπιστία της, μεταφέροντας την ευθύνη των δικών του αποφάσεων και της δίκης του ανεπάρκειας.

Περιμένουμε να δούμε σε πόσες μέρες από σήμερα θα αναθεωρήσει εκ νέου τα μέτρα που ανακοίνωσε, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την ανεπάρκεια και την αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κρίσης.»

Πηγή: cnn.gr