Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 17:57

Η Τουρκία ακύρωσε τη Navtex της 28ης Οκτωβρίου

Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, η Τουρκία ακύρωσε την Navtex της 28ης Οκτωβρίου. Ποιες περιοχές είχε δεσμεύσει. H Αθήνα απάντησε με ακύρωση της Navtex που ενεργοποιούσε πεδίο βολής στο Μυρτώο πέλαγος.

Η Τουρκία προγραμμάτιζε δυο ασκήσεις σε περιοχές εντός τουρκικών υδάτων, ανατολικά του Καστελόριζου, στην περιοχή της Φοινίκης και ανοιχτά των ακτών της Αλεξανδρέττας, ωστόσο σύμφωνα με το Anadolu, η σχετική Navtex ακυρώνεται.

aaCanli 26 10 2020

Με τη συγκεκριμένη ενέργεια, η ένταση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου μειώνεται αλλά οι πραγματικές τουρκικές προθέσεις θα διαφανούν σε βάθος χρόνου.

Την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας των χωρών που μετέχουν στο ΝΑΤΟ σύμφωνα με την οποία Ελλάδα και Τουρκία ακύρωσαν στρατιωτικές αρχές.

Εν συνεχεία η Τουρκία υπαναχώρησε, εξέδωσε Navtex, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ελληνικής πλευράς η οποία διατυπώθηκε και τη Δευτέρα στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

H κίνηση αυτή από τα τουρκικά ΜΜΕ εκλαμβάνεται ως “κίνηση καλής θέλησης” όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές ασφαλείας.

Αναμένονται πλέον οι επόμενες κινήσεις Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με το διάλογο που πρόκειται να διεξάγουν και για τον οποίο αμφότερες έχουν δηλώσει έτοιμες αν και η τουρκική στάση χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ευμετάβολη.

Τη Δευτέρα εξάλλου η Γερμανία αντέδρασε-με καθυστέρηση είναι η αλήθεια- στις βαριές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Εμανουέλ Μακρόν τις οποίες χαρακτήρισε “απολύτως απαράδεκτες”.

Αντίστοιχη κίνηση και από την Ελλάδα

Μετά την ακύρωση της Navtex, o σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού με σημερινή Navtex ακυρώνει παλαιότερη, η οποία ενεργοποιούσε το πεδίο βολής «Καράβια» στο Μυρτώο πέλαγος την 29η Οκτωβρίου.

news247.gr