Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:55: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 18:43

Η Ευρώπη δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από το δάκτυλό της

Η Τουρκία μάζεψε το ερευνητικό της σκάφος στο λιμάνι της Αττάλειας και αυτό από ό,τι φαίνεται θα συμβεί τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου στην ατζέντα θα τεθούν επί τάπητος οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η κίνηση αυτή πιθανότατα θα διεγείρει εκ νέου τα φιλοτουρκικά αισθήματα ορισμένων χωρών της Ευρώπης και έτσι οι κυρώσεις και ιδίως αυτές που θα πονέσουν την Τουρκία θα πάνε περίπατο…

Όμως η Ευρώπη πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσει στην Τουρκία ρωτώντας την : «μασάει η κατσίκα ταραμά;» Δυστυχώς έως τώρα δεν το έχει κάνει και τρανή απόδειξη περί αυτού έως τώρα είναι το λεγόμενο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, όπου η Ευρώπη «ταΐζει» με δισεκατομμύρια τη Τουρκία για να μαζεύει μετανάστες από τα πέρατα της γης και να τους σπρώχνει στην Ευρώπη.

Η Επίτροπος Μετανάστευσης ‘ΊλβαΤζοχάνσον  σε απάντησή της προς την ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, η Κομισιόν έχει επισημάνει ότι θεωρεί πως το τουρκικό νομικό πλαίσιο για την προσωρινή και τη διεθνή προστασία, καθώς και οι διαβεβαιώσεις των τουρκικών αρχών όσον αφορά τη μεταχείριση των Σύρων και μη Σύρων υπηκόων παρέχουν επαρκή προστασία, ή ισοδύναμη προστασία με εκείνη που παρέχει η σύμβαση της Γενεύης του 1951».

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η αποστολή μεταναστών και προσφύγων προς τα Ελληνικά σύνορα της ΕΕ, είναι μια ευθέως προκλητική ενέργεια εναντίων της ΕΕ και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, κλείνοντας προσωρινά τα σύνορα, διασφαλίζοντας το τέλος της εκμετάλλευσης όσων παρέσυραν στα σύνορα μας οι Τουρκικές αρχές.

Η Τουρκία, που επικαλείται την υποχρέωση παροχής ασύλου σε πρόσφυγες από την ΕΕ, οφείλει ως ασφαλής χώρα να εξετάζει τα αιτήματα στο έδαφος της ώστε να τους οδηγήσει μέσω ασφαλών και νόμιμων οδών στις χώρες που απευθύνονται.

Δυστυχώς πρόκειται για μία ταπεινωτική παραδοχή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ταυτόχρονα αποκαλύπτει και το μέγεθος της τουρκικής παρανομίας και αθλιότητας. Οι Τούρκοι λαμβάνουν τεράστια ποσά από την ΕΕ για το προσφυγικό και την ίδια στιγμή εργαλειοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για «επιθέσεις» κατά της Ελλάδας, αντί να τους διατηρούν στο έδαφός τους.

Αν η Τουρκία είναι “ασφαλής τρίτη χώρα”, τότε αυτομάτως, όλοι όσοι προσεγγίζουν τις ελληνικές ακτές, η τουλάχιστον η πλειονότητά τους, δεν είναι πρόσφυγες, αλλά μετανάστες. Και αυτό γιατί, δεν εγκαταλείπουν μια χώρα, στην οποία κινδυνεύουν από πολεμικές συγκρούσεις ή άλλες διώξεις, αλλά μια “ασφαλή χώρα”, στην οποία κατέφυγαν προερχόμενοι ενδεχομένως και από εμπόλεμες ζώνες.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Ότι, για παράδειγμα, οι Σύροι που φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες στην Συρία, φτάνοντας στην Τουρκία είναι πρόσφυγες. Όταν όμως επιχειρούν να περάσουν από την “ασφαλή” Τουρκία στην Ελλάδα είναι μετανάστες. Από την άλλη, η Τουρκία, ως “ασφαλής τρίτη χώρα”, επιδοτούμενη μάλιστα από την ΕΕ, θα έπρεπε να λαμβάνει τα αιτήματα ασύλου, να τα αξιολογεί και σε συνεργασία με τις πρεσβείες να προωθεί, όσους θέλουν να φύγουν στις χώρες προορισμού τους.

Με εξαίρεση τους Κούρδους της Συρίας, που θα τους ήταν δύσκολο να απευθυνθούν στις τουρκικές Αρχές, όλοι οι άλλοι θα μπορούσαν να το κάνουν. Κάτι τέτοιο όμως θα καταργούσε το ρόλο των ΜΚΟ, ενώ μάλλον οι παράνομοι   μετανάστες είναι για την Ευρώπη φτηνότερο εργατικό δυναμικό… Αρκετά λοιπόν η Ευρώπη κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της… Η Ελλάδα δεν το αντέχει άλλο πλέον αυτό. Και σε σχέση με το μεταναστευτικό και σε σχέση με την τουρκική επιθετικότητα.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 783 φορές