Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  10:32: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 09:38

Μητσοτάκης και… εκλογές – Το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού – Οι σκέψεις για την περίπτωση Παππά

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για το αν έρχονται η όχι εκλογές δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο για προανακριτική για Παππά. “Ο Τσίπρας ταυτίστηκε μαζί του”.

Τέλος στα σενάρια και τις… υποψίες κάποιων για πρόωρες εκλογές έβαλε με ηχηρό τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μηνύματα εντός κι εκτός ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολιτικά ανέντιμη» την προσφυγή στις κάλπες, ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος να σπαταλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο, αλλά και να δοκιμάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού για «πολιτικά ανέντιμη» πράξη κλείνει αναμφισβήτητα την όποια συζήτηση για εκλογές, η οποία δεν εκπορεύεται μόνο από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρμαχοι της προσφυγής στις κάλπες τάσσονται και υπουργοί ή βουλευτές της ΝΔ, εκτιμώντας πως το momentum, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, είναι ιδανικό για τη ΝΔ προκειμένου να «κάψει» οριστικά την απλή αναλογική και να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, ήταν εξ αρχής αντίθετος σ’ αυτό το ενδεχόμενο και γι’ αυτό ζητάει με τον τρόπο του να μπει τέλος στη σχετική συζήτηση. Στην επιλογή του συνηγορούν, άλλωστε, πολλοί λόγοι και πραγματικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της επικράτησης της ΝΔ σε συνθήκες απλής αναλογικής με τον «αέρα» που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις, αλλά με μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 ή 152 βουλευτών σ’ αυτή την περίπτωση. Γεγονός που θα δημιουργούσε μάλλον μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση παρά θα της έδινε «αέρα».

Τα ενδεχόμενα για την περίπτωση Παππά

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, άλλωστε, μπορεί να σημάνει ακόμη και παραγραφή για τυχόν αδικήματα του Νίκου Παππά, με τις αποκαλύψεις για το ρόλο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ να είναι καταιγιστικές και να… απασχολούν κυβέρνηση και ΝΔ. Δεν έχουν πάντως καταλήξει ακόμη για το ποια πρέπει να είναι η μεταχείρισή του κι αν πρέπει να συσταθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Όπως έγραψε το newsit.gr κι επιβεβαίωσε στη συνέντευξη του στον Σκάι ο πρωθυπουργός, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για όσο διάστημα διαρκεί η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Άλλωστε, η δικογραφία μοιραία θα διαβιβαστεί στη Βουλή από τη στιγμή που κατονομάζεται ο πρώην υπουργός, άρα σύντομα η πλειοψηφία θα πρέπει ν’ αποφασίσει πώς θα χειριστεί την υπόθεση.

“Ο Τσίπρας ταυτίστηκε με τον Παππά”

Προσώρας, στην κυβέρνηση αισθάνονται δικαιωμένοι από την απόφασή τους να βάλουν στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα και να του ζητήσουν να τοποθετηθεί. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, επέλεξε στη χθεσινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς να καλύψει τον κ. Παππά, αλλά να ταυτιστεί πλήρως μαζί του και να ζητήσει από τα στελέχη του να κάνουν το ίδιο, ταυτίζοντας εν τέλει και τον ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην υπουργό και τη δράση του.

«Με έναν παραληρηματικό λόγο πλούσιο σε προσβολές για τη ΝΔ, προσπάθησε να σκεπάσει όσα είδαν κι άκουσαν οι Έλληνες, που θυμίζουν μαφία κι όχι πολιτικούς μιας δημοκρατικής χώρας. Αντί να πάρει αποστάσεις φρόντισε ξανά να δείξει ότι ο κ. Παππάς είναι το άλλο του πρόσωπο», έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

newsit.gr