Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 19:00

Ο Σπήλιος Λιβανός για τη συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής του νομοσχεδίου του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, ξεκίνησε τη σημερινή του παρέμβαση αποχαιρετώντας, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, την Αμαλία Μεγαπάνου. Μια εξαιρετική συγγραφέα, όπως είπε, έναν άνθρωπο του πνεύματος που δίδαξε ηθική με τη στάση ζωής της.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου: «Το παρόν νομοσχέδιο επιλύει πολλά σημαντικά ζητήματα για την αγροτική οικονομία. Πολύ σημαντική είναι η διάταξη για την αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, με την οποία αυξάνονται πρόστιμα και ποινές. Αποτελεί προγραμματικό πλαίσιο της ΝΔ για τις ελληνοποιήσεις και ο Υπουργός το είχε αναγγείλει. Το επόμενο εξάμηνο θα ολοκληρωθεί το σχέδιο δράσης με παρεμβάσεις στον οργανωτικό μηχανισμό και την τεχνολογία. 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αποδείξει και αποδεικνύει καθημερινά ότι στηρίζει εμπράκτως τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς. Βαδίζει με συγκεκριμένο σχέδιο προκειμένου να αναδείξει τον αγροτικό τομέα βασικό πυλώνα της οικονομίας μας χτίζοντας μια νέα εθνική στρατηγικής για τον γεωργικό τομέα που θα τον συνδέει με τον τουρισμό και τη γαστρονομία. Θα δίνει προτεραιότητα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, μεταβαίνοντας στην έξυπνη γεωργία.»

Για την απόφαση του ΥΠΑΑΤ για υπερδέσμευση για τα προγράμματα Leader: «Πολύ σημαντική είναι και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου για υπερδέσμευση 107 εκ. προς τα  προγράμματα Leader, που θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Δουλέψαμε μαζί με τον Υπουργό και χαίρομαι ιδιαίτερα ως βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, για τις δύο αναπτυξιακές εταιρείες Αιτωλική και Τριχωνίδα που θα λάβουν επιπλέον 4 εκ. € και 3,8 εκ € αντίστοιχα, σημαντικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων προς όφελος του νομού.»

Για την έλλειψη εργατικού δυναμικού και το πρόβλημα στις ελιές: «Ένα πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί λόγω της πανδημίας και στο οποίο η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα αποτελεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού από την αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εποχιακών εργαζομένων. Ο  κόσμος της αγροτιάς το γνωρίζει. Ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο εύχομαι να ανταποκριθεί το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ και σχετικά με τις αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς, διότι ειδικά φέτος η τιμή της ελιάς έχει πέσει κατά πολύ. Κάτι πρέπει να γίνει και είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο θα το αντιμετωπίσει. Ξέρω ότι ο Υπουργός βλέπει παράγοντες από όλη την Ελλάδα. Στην Αιτωλοακαρνανία που έχουμε το 44% της παραγωγής ελιάς περιμένουμε επίσης με αγωνία αυτήν την πρωτοβουλία.»

Για τα ζητήματα εθνικής πολιτικής : «Η πολιτική της κυβέρνησης και της χώρας είναι μία και ενιαία έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε και δεν παρασυρόμαστε από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας. Μην παρερμηνεύσει, όμως, κανείς, τη δύναμη της μετριοπάθειας. Οι «κόκκινες γραμμές» είναι συγκεκριμένες και δεδομένες και θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, και το τελευταίο εκατοστό εθνικής κυριαρχίας. Αποδείξαμε στα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο ότι διαθέτουμε υψηλό φρόνημα και εθνική αυτοπεποίθηση, πάντα στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου. Τον φράκτη στον Έβρο τον χτίζουμε, τον προχωράμε και ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι δίοδοι που υπαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Για τις παρατηρήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νίκου Καραθανασόπουλου :  «Σωστά μιλάτε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των αρδευτικών έργων στη Δυτική Ελλάδα. Χρειάζεται μία συνολική συζήτηση και σχέδιο για συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων συνολικά στη xώρα. Δεν είπε όμως τίποτα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, για τις λύσεις που έδωσε η κυβέρνηση στα ΤΟΕΒ για το πότισμα φέτος, ούτε  για την πρόταση για συνολική λύση με τη ρύθμιση των χρεών με τη ΔΕΗ μέσω των φωτοβολταϊκών πάρκων.»