Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:50: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 10:45

Έτσι φτάσαμε στο lockdown: Πως πήρε την απόφαση για την απαγόρευση κυκλοφορίας ο Μητσοτάκης

Όλο το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει, τελικά, απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιτίας του κορονοϊού. Στο τραπέζι έπεσε ακόμη και το σενάριο του κλεισίματος των λιμανιών, των σιδηροδρομικών σταθμών και των αεροδρομίων.

Η εξέλιξη έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Η απόφαση για το lockdown, δηλαδή για την απαγόρευση κυκλοφορίας είχε εξεταστεί εδώ και μέρες στο Μαξίμου και το ερώτημα ήταν πότε θα… πατηθεί το κουμπί – ιδιαίτερα μετά το απόγευμα της Παρασκευής, όταν, παρά την προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε δραματικούς τόνους και την αναφορά στα φέρετρα της Ιταλίας, αρκετοί επέλεξαν να εκδράμουν στην επαρχία σαν ένα κανονικό Σαββατοκύριακο.

Το σχέδιο για το lockdown είχε καταστρωθεί λοιπόν από το απόγευμα της Παρασκευής και το χαλί είχε στρωθεί από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε και περιλάμβανε τη δυνατότητα ν’ αποφασίσει η κυβέρνηση αυτό το μέτρο. Έτσι, η οριστική απόφαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό το Σάββατο και η χθεσινή καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και επιστημόνων το πρωί απλώς την επιβεβαίωσε. Η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη ξεκινήσει για το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού – ο οποίος θ’ ανακοίνωνε για συμβολικούς λόγος του μέτρο αυτό – αλλά και την εξειδίκευση του μέτρου από τους αρμόδιους υπουργούς.

Στο τραπέζι έπεσε ακόμη και το σενάριο του κλεισίματος των λιμανιών, των σιδηροδρομικών σταθμών και των αεροδρομίων. Ειδικά για το τελευταίο – για την απαγόρευση, δηλαδή, των πτήσεων – έχει συζητηθεί εδώ και αρκετές ημέρες, αλλά πρόκειται για ένα μέτρα που συναρτάται και με τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τον επαναπατρισμό εκατοντάδων Ελλήνων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό, δίχως πάντως ν’ αποκλείεται να ισχύσει από τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις κι αυτό που οδήγησε στην απόφαση για lockdown είναι η εξέλιξη των κρουσμάτων, καθώς χθες παρουσιάστηκε τριπλασιασμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα έχει μπει στη φάση που η σχετική καμπύλη ακολουθεί ανοδική πορεία και εισερχόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση: εκεί, δηλαδή, που θα κριθεί εάν η καμπύλη αυτή θ’ ακολουθήσει… ρυθμούς Ιταλίας ή θα συγκρατηθεί και κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα βάλει σε δοκιμασία τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Με άλλα λόγια, η καθυστέρηση της διάδοσης του ιού με μέτρα όπως το lockdown και η αποφυγή της ανθρώπινης επαφής είναι μονόδρομος για να μην υπάρξει εκτίναξη των κρουσμάτων σε επίπεδα που δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμα από το σύστημα υγείας. Κατά τον ίδιο τρόπο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η ισχύς του μέτρου – αρχικά για δύο εβδομάδες, έως τις 6 Απριλίου – να παραταθεί για όσο χρόνο κριθεί απαραίτητο, αφού οι επιστήμονες αναμένουν έναν δύσκολο Απρίλιο.

Στην τηλεοπτική του δήλωση πάντως ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε ν’ απαντήσει και στην κριτική που ασκείται περί καταστολής των ατομικών δικαιωμάτων: «Η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός, αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο», ανέφερε χαρακτηριστικά, εμμένοντας στη σημασία που έχει για τον ίδιο και τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωής.