Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020 16:55

Η μετά τον COVID-19 εποχή: Ανελέητη σύγκρουση μεταξύ Παγκοσμιοποιήσης & εθνών με φόντο την παγκόσμια διαγραφή χρέους

γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
 

Εντάξει έχουμε επιδημία κορωνοϊού, το εμπεδώσαμε. Οι νεκροί αρχίζουν να αυξάνονται σε πολλές χώρες με ανησυχητικούς ρυθμούς και ειδικότερα στην Ιταλία έχουμε μια πραγματική τραγωδία (που όπως φαίνεται θα την ακολουθήσει και η Ισπανία και ίσως και η Γαλλία).

Αυτό που όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι τι θα συμβεί μετά τον κορωνοϊό. Πολλοί μιλάνε για παγκόσμια οικονομική καταστροφή, για αλλαγή γεωπολιτικών συσχετισμών, ποιος θα είναι επάνω, ποιος θα είναι από κάτω, κ.λ.π.

Μην κοροϊδευόμαστε, θα έχουμε μια ανήλεη μάχη μεταξύ της παλιάς Ελίτ που επιθυμεί την αυτοδυναμία των εθνών-κρατών και της νέας νεοφιλελεύθερης Ελίτ η οποία θέλει κατάργηση συνόρων, μια οικονομία, μια κυβέρνηση, μια φορολογία έναν ηγέτη.

Εδώ υπάρχει πρόβλημα, προσωπικά προτιμώ την παλιά Ελίτ με τα έθνη-κράτη που σημαίνει ιδιωτική και οικογενειακή ελευθερία και ύπαρξη αξιών ενώ η άλλη επικράτηση θα είναι εφιαλτική.

Άνθρωποι μάζα, χωρίς αρχές, αξίες έτοιμοι δούλοι με την θέλησή τους, υπάκουοι στις εντολές ενός στυγνού παγκόσμιου καθεστώτος. 

Αυτό που συμβαίνει με τον κορωνοϊό είναι ένα μεγάλο πείραμα που όμως μπορεί να εξελιχθεί με δύο τρόπους. Το τι θα συμβεί θα εξαρτηθεί από τις συγκυρίες και για το ποια από τις δύο κατευθύνσεις θα συγκεντρώσει την απαραίτητη κρίσιμη μάζα ατόμων που θα κάνει την διαφορά.

Το παγκόσμιο κράτος για να μπορέσει να ιδρυθεί χρειάζεται να μπορεί να επιβληθεί ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Τι έχουμε τις τελευταίες ημέρες; Προσπάθειες περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών σχεδόν σε όλες τις χώρες. Κοινές προσπάθειες αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Κοινές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της επέλασης του κορωνοϊού.

Μάλιστα στην Ιταλία ακούστηκε σαν πρόταση για να ελέγχονται οι Ιταλοί αν βγαίνουν από τα σπίτια τους να παρακολουθούνται τα κινητά τους τηλέφωνα! Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο γιατί εάν καταστεί νόμιμη αυτή η πρακτική κανείς δεν εγγυάται ότι θα καταστεί παράνομη όταν «κανονικοποιηθούν» τα πράγματα.

Ξαφνικά βρίσκονται τρισεκατομμύρια δολάρια ή ευρώ από τον «αέρα» και διατίθενται σε όλους για πάσα χρήση.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχει ήδη υπάρξει το πρώτο παγκόσμιο «πρόπλασμα» ενός πλανητικού κράτους, με χαλαρές «δομές»  στην αρχή, το οποίο όμως «θα βρει» κι άλλες καταστροφές στο μέλλον για να «σφίξουν», είμαι σίγουρος για αυτό.

Μάλιστα η απορία είναι εύλογη. Ποιος θα πληρώσει όλα αυτά τα «φανταστικά» λεφτά που μόλις «βγήκαν από τον φούρνο»; Ποιοι είναι οι «ευεργέτες» που μας τα δίνουν; Από που τα βρήκαν;

Εύλογη απορία. Υπάρχουν κι άλλες όμως. Τεχεράνη και Μιλάνο είχαν απευθείας σύνδεση με την Γουχάν. Μην απορείτε γιατί Ιταλία και Ιράν έχουν υποστεί τέτοιες απώλειες και λόγω γειτνίασης με την Ιταλία, όπως όλα δείχνουν θα υποστούν και Ισπανία με Γαλλία. Για τους άλλους θα δούμε. Ακόμα δεν ξέρουμε την εξέλιξη. 

Με μια πιο προσεκτική ματιά όμως, θα δούμε το εξής: Ο ιός έθεσε οικονομικά την Κίνα εκτός μάχης για περίπου έξη μήνες. Την «κόντυνε» ως προς τις ΗΠΑ. «Γονατίζοντας» την Ιταλία θα έχουμε το ευρώ πάλι σε κρίση. Ανάλογα βέβαια με το τι θα πράξει η Γερμανία καθώς τα «σύμφωνα σταθερότητας» κατά την μετα-κορωνοϊό εποχή απλούστατα δεν μπορούν να ΞΑΝΑΫΠΑΡΞΟΥΝ ποτέ ξανά και όποιος έπιασεν έπιασεν.

Ταυτόχρονα κτυπήθηκε ανελέητα ένα κράτος όπως το Ιράν ιδιαίτερα ενοχλητικό για τους υπερατλαντικούς. 

Δηλαδή πολύ «βολικά» τα κτυπήματα του ιού και ιδιαίτερα στην «καρδιά» της ΕΕ και άρα της Γερμανίας.

Για να υπάρξει ένα παγκόσμιο κράτος απαιτείται η ισοπέδωση όλων των μεγάλων δυνάμεων και να παραμείνει ως παγκόσμια δύναμη, η χώρα που ήταν και πριν δηλαδή οι  ΗΠΑ.

Επίσης θέλει ένα μόνο νόμισμα, δηλαδή το δολάριο. Το ευρώ δεν είναι ευάρεστο.

Το πολυπολικό σύστημα δεν ευνοεί την Παγκοσμιοποίηση παρά τις αντίθετες απόψεις. Όμως στις ΗΠΑ έχουμε μια ιδιαιτερότητα. Κυβερνάει ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ.

Ένας άνθρωπος που πιστεύει στις ΠΑΛΙΕΣ ΙΔΕΕΣ. Θέλει έθνη, θέλει σύνορα, θέλει ο καθένας να είναι στο σπίτι του και αυτόνομος. Προφανώς δεν είναι μόνος του υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα από πίσω που τον στηρίζει και θέλει τα ίδια πράγματα. 

Όμως το σύστημα αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ισχυρότερο από το προηγούμενο νεοφιλελεύθερο σύστημα που κυβερνάει τον κόσμο αυτήν την στιγμή. Ένα σύστημα το οποίο κλονίζεται αλλά ακόμα είναι πολύ ισχυρό και το γνωρίζουμε ως Παγκοσμιοποίηση.

Ο Ν.Τραμπ χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται κι άλλη ισχύ και μαζί του χρειάζονται κι άλλο χρόνο ηγέτες του ίδιου προσανατολισμού όπως ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν ο οποίο αλλάζει το ρωσικό Σύνταγμα για να μπορέσει να επανεκλεγεί πρόεδρος.

Ο Robert David Steele, πρώην αξιωματούχος της CIA και συν-δημιουργός της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ναυτικού προχώρησε σε μια σειρά από πολύ σημαντικές αποκαλύψεις και προσεγγίσεις σχετικά με την «χρησιμότητα» του κορωνοϊού καθώς όπως αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ θα το χρησιμοποιήσει για να δυναμώσει την αμερικανική παραγωγή και να θέσει τέρμα στην Παγκοσμιοποίηση, ενώ θεωρεί βέβαιη την παγκόσμια διαγραφή χρεών.

Τι λέει:

«Θα σας μεταφέρω ένα θετικό μήνυμα για το πόσο καλή είναι η πανδημία για τις ΗΠΑ ειδικά και για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

Ο Patrick Buchanan (πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου) , ένας από τους ήρωες μου, έχει κάνει κάποιες επισημάνσεις . Αυτός ο ιός που πιστεύω ότι ο πρόεδρος τώρα για δικούς του λόγους επιτρέπει να εξαπλωθεί, έχει χρησιμοποιηθεί για να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία , έχει χρησιμοποιηθεί για να υπάρξει υποστήριξη για κάποια πράγματα που εν τέλει θα αποβούν πολύ πολύ θετικά.

Ο Patrick Buchanan επεσήμανε πως κλείνουμε τα σύνορα, επαναφέρουμε την παραγωγή, επαναπροσδιορίζουμε ό,τι έχει σχέση με την ιατρική».

Αυτό που ισχυρίζεται ο Steele έχει μεγάλη δόση αλήθειας καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος με δασμούς προσπαθούσε να σταματήσει τους Αμερικανούς να αγοράζουν ξένα προϊόντα και να ενισχύσουν την αμερικανική παραγωγή. Επιδιώκει έτσι να σταματήσει το τύπωμα δολαρίων.

Ο άνθρωπος όμως είπε και κάτι άλλο. Πιστεύει πως θα υπάρξει παγκόσμια διαγραφή χρέους ώστε να γίνει το «restart» που όλοι ποθούν.

«Η Παγκοσμιοποίηση τελείωσε. Προσωπικά το πιστεύω , έχω υπάρξει υποστηρικτής του Τραμπ από τον Αύγουστο του 2015 οπότε και έγραψα το πρώτο μου άρθρο σχετικά με το πώς ο Τραμπ θα μπορούσε να νικήσει, αλλά προφανώς υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζω. 

Έχω την αίσθηση πως κάτι επικό πρόκειται να συμβεί .Νομίζω ότι θα δούμε μία παγκόσμια οικονομική επανεκκίνηση και ένα ενδιαφέρον θέμα που ήρθε στην επιφάνεια σήμερα είναι ότι ο Chuck Schumer (Δημοκρατικός γερουσιαστής), που ουσιαστικά είναι εχθρός των ΗΠΑ, βασικά εκπροσωπεί το Ισραήλ και όχι τη Νέα Υόρκη, μίλησε για Ιωβηλαίο χρέους (διαγραφή χρεών- και για την ιστορία:

Στον εβραϊκό Μωσαϊκό Νόμο, κατά το Σαββατικό έτος, κάθε επτά χρόνια δηλαδή, διαγράφονταν όλα τα χρέη. Κάθε 49 χρόνια, δηλαδή κάθε επτά Σαββατικά έτη, ήταν το «Ιωβηλαίο Έτος» κατά το οποίο διαγράφονταν τα χρέη και απελευθερώνονταν οι σκλάβοι.) και μιλά για 750 δις δολάρια σε όλη την επικράτεια.»

Θεωρεί λοιπόν πως θα υπάρξουν παγκόσμιες διαγραφές χρεών κάτι που μπορεί να γίνει καθώς τώρα οι χώρες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ, χρήματα που δεν μπορούν να ζητήσουν πίσω από τις ήδη ταλαιπωρημένες κοινωνίες τους. 

Χρήματα που δεν υπόκεινται πλέον σε ελέγχους συμφώνων σταθερότητας όπως γίνονταν μέχρι τώρα στην ΕΕ.

Αναγκαστικά θα υπάρξει ένα είδος «new deal» για να πάρει μπροστά πάλι η παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα οι εθνικές οικονομίες των χωρών της Δύσης που έχουν «βαλτώσει»

Στην παγκόσμια διαγραφή χρέους θα παιχτούν όλα. Αυτή θα καθορίσει τις πλανητικές εξελίξεις. Μετά το σοκ που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός και την οικονομική καθίζηση, κάποιοι θα πουν, πως ήρθε η ώρα για μια «κοινή αντιμετώπιση». Η παγκόσμια διαγραφή χρέους μπορεί να είναι ένα καλό «δόλωμα» για την ίδρυση παγκόσμιων κρατικών δομών επειδή ένα παγκόσμιο κράτος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ αφού θα υπάρχει ΜΟΝΟ ΤΟΥ. 

Σε ποιον θα χρωστάει και γιατί; Αν συνεχίσει να χρωστάει τότε αυταπόδεικτα θα φανερωθεί πως έχει δοθεί το δικαίωμα σε κάποιος να παράγουν «άπειρα φανταστικά λεφτά» και τότε θα προκύψει η ερώτηση γιατί γίνεται αυτό; Είναι «όμορφοι»; Είναι «καλά παιδιά»; Γιατί;

Θα πει κάποιος δεν την θέλεις την παγκόσμια διαγραφή χρέους; Εννοείται, αλλά δεν θέλω το παγκόσμιο κράτος. Θέλω να γίνει κατόπιν συμφωνιών ανθρώπων σαν τον Β.Πούτιν, το Ν.Τραμπ και άλλους οι οποίοι είναι αρχηγοί των κρατών τους και των εθνών τους και έχουν ΕΚΛΕΓΕΙ. 

Δεν θέλω να την κάνουν κάποιοι «σκοτεινοί τύποι» που διαβάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ το «Βrave New World» του Aldus Huxley και το «1984» του Τζορτζ Όργουελ και «ηδονίζονται» στην ιδέα ότι θα έχουν την απόλυτη εξουσία πάνω στην ατομική μας και ιδιωτική μας ζωή.

So, what it's gonna be? όπως λένε και οι Αμερικανοί; Παγκοσμιοποίηση και εν τέλει Παγκόσμια Δικτατορία; Ή θα ενισχυθούν τα εθνικά κράτη; 

Ο κορωνοϊός αυτή τη στιγμή έχει χτυπήσει τόσο την προσφορά όσο και ζήτηση δημιουργώντας μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, εργοστάσια αδυνατούν να παράξουν και άνθρωποι αδυνατούν να αγοράσουν, ως αποτέλεσμα ο κόσμος αντιμετωπίζει την προοπτική μιας βαθιάς μετατόπισης:

Μια επιστροφή στην φυσική -δηλαδή στην αυτάρκη- οικονομία.

Η πόλη είναι ιδανική για επιβίωση όταν όλα λειτουργούν ρολόι, αν όμως η αλυσίδα παραγωγής «σπάσει» τότε γίνεται παντελώς ακατάλληλη κι επικίνδυνη. (δεν υπάρχει δυνατότητα καλλιέργειας, πόσιμου νερού κτλπ)

Αυτή η μετατόπιση είναι ακριβώς το αντίθετο της παγκοσμιοποίησης, αφού η επιστροφή στην φυσική οικονομία σημαίνει ότι  τα έθνη θα ακολουθήσουν τους πολίτες και θα κινηθούν κι εκείνα προς την αυτάρκεια. 

Αυτή η κίνηση δεν είναι αναπόφευκτη. Εάν οι εθνικές κυβερνήσεις μπορέσουν να ελέγξουν ή να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση μέσα στους επόμενους έξι ή 12 μήνες, ο κόσμος θα επανέλθει στην πορεία της παγκοσμιοποίησης.

Αλλά αν η κρίση συνεχιστεί, η παγκοσμιοποίηση θα μπορούσε να ξηλωθεί. Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση και όσο περισσότερο υπάρχουν εμπόδια στην ελεύθερη ροή ανθρώπων, αγαθών και κεφαλαίων, τόσο περισσότερο η κατάσταση των πραγμάτων θα καταλήξει να φαίνεται φυσιολογική.

Θα δημιουργηθούν ειδικά συμφέροντα για να την διατηρήσουν, και ο συνεχιζόμενος φόβος μιας άλλης επιδημίας μπορεί να παρακινήσει τις εκκλήσεις για εθνική αυτάρκεια.

Η μετακίνηση προς την φυσική οικονομία δεν θα οδηγείται μόνο από τις συνήθεις οικονομικές πιέσεις, αλλά από πολύ περισσότερο θεμελιώδεις ανησυχίες, δηλαδή την επιδημική ασθένεια και τον φόβο του θανάτου. 

Δεν ξέρω αν θα προλάβουν τα έθνη-κράτη να αντεπιτεθούν και να γλιτώσουμε τα «κακά που έρχονται». Χρειάζονται και άλλοι ηγέτες τύπου Ν.Τραμπ-Β.Πούτιν για να γίνουν αυτά.

Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως αν το καταφέρουν θα είναι... παρατρίχα. Γιατί η Παγκοσμιοποίηση θα έχει «σουτ στο δοκάρι»...

pronews.gr

Διαβάστηκε 1002 φορές