Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 20:12

Μητσοτάκης, Μέρκελ: Αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ με Τουρκία, αν πέσουν οι τόνοι

“Διορία” μέχρι τις 26 Μαρτίου δίνουν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναλυτικά τι συζήτησαν και τι συμφώνησαν στο Βερολίνο Μητσοτάκης – Μέρκελ.

Τα γεγονότα στον Έβρο και η τουρκική προκλητικότητα αποτέλεσαν το βασικό θέμα της συζήτησης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βερολίνο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να τονίζει την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Χαρακτηριστική είναι – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – η στιγμή με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου. Από την πλευρά της, η Καγκελάριος φέρεται να επισήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη, αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ.

Έτσι, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το χρονικό διάστημα από τώρα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη για βελτίωση στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Όπως, για παράδειγμα, με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών, καθώς και η πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα.

Φωτογραφία Reuters
Ο κορονοϊός

Ο πρωθυπουργός και η Καγκελάριος συζήτησαν, εξάλλου, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, με τον κ. Μητσοτάκη – σύμφωνα πάλι με κυβερνητικές πηγές – να επισημαίνει ότι το 2020, εξαιτίας του κορονοϊού, η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο και συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων. Επειδή η επιδημία και τα μέτρα αυτά έχουν οικονομικό κόστος, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως απαιτείται συντονισμένη δράση και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών-μελών. Η Καγκελάριος, από την πλευρά της, τόνισε ότι όντως η αντιμετώπιση αυτών των δαπανών πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο ΕΕ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, τέλος, για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.

Η στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Αναφορικά δε με τις εργασίες του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και στην επέκτασή της σε νέους δυναμικούς τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η φαρμακευτική τεχνολογία και η αγροτική οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετάβαση της χώρας σε καθαρές μορφές ενέργειας, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτών, καθώς και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, με στόχο την παραγωγική ακμή και τοπική ευημερία της περιφέρειας.

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή της στο πλαίσιο του Φόρουμ, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας εκτείνεται πέραν των οικονομικών ζητημάτων. «Η Ελλάδα, αν κοιτάξει κανείς το χάρτη, έχει μία γεωγραφική θέση που την θέτει ενώπιον ιδιαίτερων προκλήσεων. Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ο πόλεμος στη Συρία, οι εντάσεις στο Λίβανο, τα ζητήματα στη Λιβύη, τα ανεπίλυτα θέματα των θαλάσσιων συνόρων και της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, όλα αυτά τα θέματα αφορούν την Ελλάδα όσο καμία άλλη χώρα της ΕΕ», επισήμανε.

Ειδικά δε για τα γεγονότα στον Έβρο, η Καγκελάριος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με το προσφυγικό και τη μετανάστευση πολλών απελπισμένων ανθρώπων χωρίς προοπτική. Ως ο πρώτος σταθμός για όσους αναζητούν άσυλο, ως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η χώρα αναλαμβάνει μία μεγάλη ευθύνη για ολόκληρη την Ευρώπη. Και γι’ αυτό -θέλω ρητά να το υπογραμμίσω για μία ακόμα φορά- αξίζει την πλήρη αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας ότι «το 2020 δεν είναι 2015. Όμως, κανείς δεν πρέπει να είναι τόσο αφελής, ώστε να πιστεύει ότι το προσφυγικό και η μετανάστευση μπορούν να λυθούν, όπως συχνά λέγεται, μιας και δια παντός, με το πάτημα ενός κουμπιού. Αλλά μπορούμε να καταφέρουμε να βάλουμε σε τάξη το προσφυγικό και τη μετανάστευση, να τα κατευθύνουμε και να τα μειώσουμε. Και αυτός είναι ο στόχος των συζητήσεων που εγώ και πολλοί άλλοι διεξάγουμε από το 2015 και πάλι αυτές τις ημέρες, κυρίως με τον Τούρκο Πρόεδρο. Γιατί, παρ’ όλη την κατανόηση για το μεγάλο βάρος που η Τουρκία φέρει με την υποδοχή 3,5 εκ. προσφύγων από τη Συρία και πολλών άλλων προσφύγων, δεν μπορεί να αναμένει καμία κατανόηση, αν προσπαθεί να λύσει δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι μετά καταλήγουν σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Για να καταλήξει, λέγοντας πως «αυτή η τακτική είναι απαράδεκτη, και γι’ αυτό τάσσομαι με όλες μου τις δυνάμεις υπέρ του να τεθεί σε ένα νέο επίπεδο η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», αναφερόμενη στις επαφές Έρντογαν με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, αλλά και την ευθύνη που έχει, όπως είπε, η Γερμανία να συνδράμει την Ελλάδα στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, συμμετέχοντας σε έναν «συνασπισμό των προθύμων» Ευρωπαίων που θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

newsit.gr

Διαβάστηκε 1180 φορές