Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:49: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 17:45

Τι είπε ο Π. Κουρουμπλής,τι εννοούσε και το καταραμένο επίθετο…

Προσωπικά οι εξηγήσεις που έδωσε ο πρώην υπουργός Π. Κουρουμπλής για όσα είπε στην τηλεόραση περί «λαθραίων» συμπατριωτών μας από την Μικρά Ασία και το πώς τους φέρθηκε η Μητέρα Πατρίδα, με καλύπτουν. Και με καλύπτουν για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι πως όντως πριν την Μικρασιατική Καταστροφή είχε εκδοθεί διάταγμα που απαιτούσε διαβατήριο από όποιον έμπαινε στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των συμπατριωτών μας από απέναντι. Ήταν η απελπισμένη προσπάθεια, με την ήττα να έχει διαφανεί. να μην ερημώσουν τα απέναντι παράλια από τους πανάρχαιους πληθυσμούς που ζούσαν εκεί, τους πληθυσμούς των συμπατριωτών μας.

Και ο δεύτερος λόγος είναι πως ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής όντας από προσφυγική οικογένεια, μπορεί να έχει επίγνωση για τα διαχρονικά λάθη της ελληνικής Δεξιάς αλλά νομίζω πως συγκρίνει την δικιά μας προσφυγιά με εκείνη των προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα σήμερα, μόνο σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Λέει ότι «όλοι πρόσφυγες είναι» αλλά την σημερινή προσφυγιά δεν νομίζω ότι συναισθηματικά την προσεγγίζει ως κάτι όμοιο, κάτι που για την Ελλάδα έχει τον ίδιο αντίκτυπο. Αν μη τι άλλο διαθέτει πολλή συναισθηματική ευφυΐα ο πρώην υπουργός. Γι’ αυτό και νομίζω ότι εξήγησε τι ήθελε να πει για την εγκατάλειψη των συμπατριωτών μας. Κι έπεσε θύμα μιας λέξης που όντως δεν ισχύει για ανθρώπους αλλά μόνο για αντικείμενα.

Της λέξης «λαθραίος». Η χρήση της προκαλεί έριδες εξαιτίας είτε άγνοιας, είτε πολιτικής φόρτισης. Διότι εδράζεται στην παρεξήγηση της χρήσης του επιρρήματος «λάθρα» που σημαίνει παράτυπα, κρυφά, χωρίς άδεια. Αν το επέτρεπε η (πολύ) αριστερή διανόηση οι λέξεις λαθραναγνώστης, λαθρεπιβάτης και λαθρομετανάστης δεν θα είχαν καμιά απόκλιση στην προσέγγισή τους. Θα ξέραμε ότι οι λέξεις αυτές έχουν ως πρώτο συνθετικό το «λάθρα» και περιγράφουν κάποιον που κάνει κάτι κρυφά ή χωρίς άδεια. Έλα όμως που υπάρχει το «κανείς δεν είναι λαθραίος» και η ιδιαίτερη φόρτιση για την μετανάστευση, η σχεδόν αγιοποίησή της…

Αυτή η πολιτική θέση μαζί με την παραδοσιακή μας φοβία για τα ελληνικά είναι εκείνη που κάνει αυτό το «λάθρο-» να το χρησιμοποιούν ως ασπίδα οι πολύ αριστεροί και ως βρισιά οι πολύ δεξιοί. Φοβία με την γλώσσα και άγνοια δεν έχει ο πρώην υπουργός, οπότε συμπεραίνουμε ότι μάλλον έπεσε θύμα της ανάγκης για αποδόμηση της άστοχης λέξης, για τους ανθρώπους, λέξης «λαθραίος». Που όμως δεν ισχύει αν οι σύνθετες λέξεις σαν τις παραπάνω απλά προκύπτουν με την χρήση του επιρρήματος! Φοβερό; Και να σκεφτείς ότι το “λάθρα” προέρχεται από το “λανθάνω” δηλαδή “κρύβομαι”!

Πως η κυριαρχία του ψυχισμού της Αριστεράς διαμορφώνει (και δυσκολεύει) τα νέα ελληνικά…

Γ.Συμψηρής

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1023 φορές