Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 18:48

Ανακοίνωση της ΠΓ του ΕΠΑΜ για την επίταξη ακινήτων για τη στέγαση μεταναστών

Για άλλη μια φορά, το λεγόμενο «προσφυγικό» ζήτημα γίνεται η αφορμή για το καθεστώς κατοχής να βγάλει τη μάσκα του και να δείξει το πραγματικό, αποκρουστικό του πρόσωπο.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ για την επίταξη χώρων με σκοπό τη δημιουργία δομών «φιλοξενίας» προσφύγων/μεταναστών, αποτελεί μια καταφανώς πραξικοπηματική ενέργεια και οφείλει να αποσυρθεί άμεσα. Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση το προτεινόμενο μέτρο για την «αντιμετώπιση» του μεταναστευτικού προβλήματος, που αντιμετωπίζει η χώρα μας και κυρίως τα ακριτικά νησιά μας, με διαδικασία εξπρές, με ΠΝΠ, χωρίς συζήτηση και κύρωση από το κοινοβούλιο, δεν δικαιολογείται από καμία διάταξη του συντάγματος, καθώς δεν υφίσταται λόγος κατεπείγοντος. Με τις ΠΝΠ οι κυβερνήσεις υποκαθιστούν το κοινοβούλιο στο νομοθετικό του έργο, καταλύοντας το σύνταγμα, κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας και κράτους δικαίου.

Η επίταξη ακινήτων για τη στέγαση των μεταναστών είναι ένα μέτρο πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα και τα πιο απολυταρχικά καθεστώτα στην ελληνική ιστορία δεν τόλμησαν ποτέ να εφαρμόσουν μέτρα επίταξης σε περίοδο ειρήνης. Κατά το Σύνταγμα, το οποίο προστατεύει την ιδιωτική ιδιοκτησία, η επίταξη νοείται μόνο σε περιόδους πολέμου ή επιστράτευσης, ή «για τη θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία» (Συντ. άρ. 18, παρ. 3). Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτήν την τελευταία πρόβλεψη του Συντάγματος ως δικαιολογία για το προτεινόμενο «μέτρο», αλλά το επιχείρημα αυτό δεν στέκει ούτε από νομικής άποψης, ούτε καν με την κοινή λογική.  Διότι, δεν έπεσε ξαφνικά πανώλη, ούτε φυσική καταστροφή και γεμίσαμε πτώματα και ασθένειες. Ο μόνος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση βιάζεται να «τακτοποιήσει» το ζήτημα, είναι γιατί επείγεται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στη Γερμανία και την Ε.Ε. Το πρόβλημα με τη συσσώρευση και τον εγκλωβισμό μεταναστών στα νησιά μας σύρεται χρόνια τώρα και κακοφόρμισε λόγω εγκληματικής αμέλειας, ή μάλλον λόγω σκοπιμότητας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Ούτε όμως και το μέτρο της επίταξης πρόκειται να «θεραπεύσει» με κάποιον τρόπο τον κίνδυνο της δημόσιας τάξης ή υγείας που διατρέχουν οι επιβαρυμένες περιοχές. Κατά συνέπεια, η επίταξη που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι απολύτως παράνομη και αντισυνταγματική.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να εμφανίσει ότι δίνει λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα και να καθησυχάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών, δεν διστάζει να καταφύγει σε ψεύτικες υποσχέσεις. Υπόσχεται ότι οι υπάρχουσες δομές θα κλείσουν και θα αντικατασταθούν από τις νέες, «κλειστές» δομές στα νησιά και στην ενδοχώρα. Αυτό είναι κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Στην πραγματικότητα, οι νέες δομές θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες και θα συσσωρευθεί ακόμα μεγαλύτερος αριθμός αλλοδαπών στις περιοχές που είναι ήδη επιβαρυμένες. Οι εγκλωβισμένοι στα νησιά μας πρόσφυγες/μετανάστες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούν καμία μετακίνηση. Με ποιον τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να τους πείσει να μετακινηθούν; Μήπως δια της «πειθούς» των δυνάμεων καταστολής, ή ακόμα και του στρατού; Με ποιον τρόπο θα πείσει τους κατοίκους των νησιών να συμμορφωθούν με το διάταγμα της επίταξης και να παραδώσουν τα ακίνητά τους; Μήπως με την «πειθώ» του γκλομπ και των δακρυγόνων, ή ακόμα καλύτερα, με τις «πλαστικές σφαίρες» που πρότεινε πρόσφατα υπουργός της παρούσας κυβέρνησης;

Τα νέα κλειστά κέντρα «φιλοξενίας» θα ανατεθούν σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα αναλάβουν τις προμήθειες και τη γενική τους διαχείριση και, όπως είχαμε τονίσει σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, αποτελούν τον προάγγελο δημιουργίας ιδιωτικών φυλακών στη χώρα μας.

Η όλη μεθόδευση της κυβέρνησης με την ΠΝΠ για την επίταξη των ακινήτων είναι καταφανώς παράνομη και αντισυνταγματική. Ως τέτοια, όχι μόνο δεν δεσμεύει τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας μας, αλλά αντίθετα, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να αντιταχθούν σ’ αυτήν και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να την αποτρέψουν:

  • Να αρνηθούν ρητά και σθεναρά κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση για την εφαρμογή της.
  • Να καταγγείλουν την ΠΝΠ και να κινηθούν νομικά εναντίον του μέτρου της επίταξης ακινήτων.
  • Να απαιτήσουν από την ΠτΔ να την καταγγείλει και να αρνηθεί να την υπογράψει.

Το ΕΠΑΜ καλεί τον ελληνικό λαό να είναι σε εγρήγορση και

  • να μην επιτρέψει την καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του,
  • να μην επιτρέψει την κατάργηση των τελευταίων ψηγμάτων δημοκρατίας και νομιμότητας στη χώρα μας,
  • να μην επιτρέψει τη μετατροπή της όμορφης γης μας σε κολαστήριο, τόσο για τους αλλοδαπούς, όσο και για τους Έλληνες,
  • να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας και να αγωνιστεί για να ξαναφέρει στον τόπο μας την δημοκρατία, την ειρήνη και την ευημερία.

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2020

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ