Καλοπροαίρετα, προς το παρόν, ας αποδεχθούμε ανθρώπινα λάθη και αστοχίες, ιδίως σε περιφερειακό παρά σε κεντρικό επίπεδο. Από την άλλη όμως, δεν συμφωνείτε πως σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση;

Όταν στην ιστοσελίδα των εορτασμών των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, υπάρχει λίστα τιμώμενων “αρχηγών του κράτους” στην οποία περιλαμβάνονται δικτάτορες, όπως οι Πάγκαλος, Μεταξάς, Μαρκεζίνης και Παπαδόπουλος, καθώς και δοσίλογος γερμανοτσολιάς Τσολάκογλου!

Αρχικά δε απουσίαζαν και οι στοιχειώδεις σημειώσεις των συνθηκών κάτω από τις οποίες άσκησαν την “αρχηγία” όλοι αυτοί οι τιμώμενοι ηγέτες μας (π.χ. πραξικόπημα, κατοχή). Προστέθηκαν κατόπιν οργισμένων αντιδράσεων, αλλά η ουσία παραμένει ίδια. 

Θα τιμήσουμε τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων και φιλελλήνων για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αναγνωρίζοντας και αποκαθιστώντας ταυτοχρόνως εκείνους που την κατέλυσαν; 

Την ίδια ώρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην επιτροπή των “21 προσωπικοτήτων” που συγκροτήθηκε μετά από πρόταση του κ. Φαρμάκη και της παράταξης του, τον τόνο δίνει το όνομα του Ανδρέα Νικολακόπουλου, υποψήφιου βουλευτή της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και επικεφαλής του συνδυασμού “Πατριωτική Αυγή” στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος!

Τυχαίο; Δε νομίζω. Εκ παραδρομής; Θα είχε ήδη διορθωθεί. Επομένως;

Προφανώς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, υλοποιεί με τους τοπικούς εκπροσώπους του ελληνικού φασισμού αυτό που “πιστεύει ακράδαντα” και δήλωσε στις 22/1/2020 στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν συγκροτήθηκε η εν λόγω επιτροπή. Ότι δηλαδή “έχουμε τους ανθρώπους και τις δυνάμεις για να βγάλουμε προς τα έξω τον καλύτερό μας εαυτό”, με τους οποίους “έχει ξεκινήσει να γράφεται και πάλι η ιστορία του ισχυρού και εξωστρεφούς Ελληνισμού ”. 

Δυστυχώς βρισκόμαστε ενώπιον του ξεκινήματος της πολυεπίπεδης κυβερνητικής προσπάθειας να αναθεωρηθεί πλήρως το κρατικό ιστορικό αφήγημα. Ιστορικά γεγονότα θα ουδετεροποιηθούν και ήδη το έμβλημα του “Ελλάδα 2021 που παραπέμπει σε “Α.Ε. επιχείρηση προσιδιάζει επί τούτου. Ταυτόχρονα αμφιλεγόμενες προσωπικότητες θα “αγιοποιηθούν-αποκατασταθούν”, ενώ “επικίνδυνες ιστορικές θεωρήσεις θα εξαφανιστούν”. 

Και δυστυχώς θα είναι η πρώτη φορά, που η συγκεκριμένη ιστορική αναθεώρηση θα συμβεί σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. 

Ο εορτασμός των 100 χρόνων πραγματοποιήθηκε στα 1930, μ’ ένα τμήμα του πληθυσμού στις φυλακές και τις εξορίες. Τον διοργάνωσε η “Κεντρική Επιτροπή Εκατονταετηρίδoς”, αποτελούμενη από τον Θ. Σοφούλη ως πρόεδρο και αντιπροέδρους τον μητροπολίτη Αθηνών Μελέτιο, τον αντιναύαρχο και υπουργό Ναυτικών Π. Κουντουριώτη και τον αντιστράτηγο και αρχηγό του ΓΕΣ Π. Γενικός. Το περιεχόμενο του εορτασμού μπορείτε να το φανταστείτε…

Αντίστοιχο, αλλά στον υπερθετικό βαθμό, ήταν το περιεχόμενο του εορτασμού των 150 χρόνων σε συνθήκες δικτατορίας, το 1971. Ήταν μια καλή ευκαιρία για το χουντικό κράτος “να ενδυναμώσει τα πατριωτικά αισθήματα των μαθητών” και να στήσει “δημιουργία ατμοσφαίρας εθνικής ανατάσεως μεταξύ του λαού της χώρας”.

Τώρα καθώς φαίνεται η “έμπειρη” Γιάννα, έχοντας το ελεύθερο από τον πρωθυπουργό διαμορφώνει μια πανάκριβη φιέστα λήθης, με κυρίαρχο το στοιχείο ενός “ιλουστρασιόν κοσμοπολιτισμού” διανθισμένου με ακαλαίσθητες “ενέσεις ελληνοχριστιανικού ιδεώδους”, στα πλαίσια της τύπου Κεραμέως “καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης”

Παράλληλα οι εορτασμοί κεντρικά και περιφερειακά, θα εργαλιοποιηθούν πολιτικά σε καθολικό βαθμό. Μέσω επιτροπών, εκδηλώσεων και πόρων, θα “ξεπληρωθούν προεκλογικά γραμμάτια” και θα αποδοθούν “διαπιστευτήρια και μελλοντικές πολιτικές επιταγές”. 

Αν έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση, αρκούν οι διαπιστώσεις ή μήπως θα πρέπει να σχεδιαστούν “εναλλακτικοί εορτασμοί”; 

Παναγιώτης Κατσούλης

Εκπαιδευτικός – Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου

agriniotimes.gr