Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:51: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 10:39

Ψήφος των αποδήμων: Ιστορική βραδιά! “Πέρασε” με ευρύτατη πλειοψηφία

Με τον θριαμβευτικό και… άκρως συναινετικό αριθμό 288 δίπλα από τα “ναι”, η ψήφος των αποδήμων παίρνει σάρκα και οστά σε μια ιστορική βραδιά στην Βουλή. 288 βουλευτές έδωσαν το “πράσινο φως” για να ψηφίζουν οι Έλληνες απόδημοι από τον τόπο διαμονής τους, αρχής γενομένης από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Τι ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 4. Μόνο το ΜέΡΑ25 τάχθηκε εναντίον όπως είχε προαναγγείλει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο… σκοτωμός κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ και όλα όσα συνέβησαν στην Βουλή.

Έπειτα από… μέρες επί ημερών γεμάτες πολιτικές συζητήσεις και διεργασίες, ολοκληρώθηκε τις… πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, 12.12.2019, στην ελληνική Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για ένα ζήτημα ιστορικό και με αποτέλεσμα επίσης ιστορικό: Η ψήφος των αποδήμων “πέρασε” και μάλιστα με ευρύτατη πλειοψηφία.

Η ευρεία συναίνεση είχε διαφανεί από τις προηγούμενες ημέρες, κάτι που βέβαια ήταν και προαπαιτούμενο, καθώς σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη οι διατάξεις του νομοσχεδίου έπρεπε να υπερψηφιστούν από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Όπερ και… εγένετο και με το παραπάνω μάλιστα, καθώς συνολικά η ψήφος των αποδήμων υπερψηφίστηκε από 288 βουλευτές σε σύνολο 296 που ψήφισαν!

Επτά ψήφισαν “όχι”, ενώ υπάρχει κι ένα “παρών”.

Όλα τα κόμματα, πλην του ΜέΡΑ25 όπως επανέλαβε και ο επικεφαλής του από το βήμα της Βουλής, είχαν ξεκαθαρίσει ότι προτίθενται να το υπερψηφίσουν και το έκαναν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν οι πληροφορίες, επρόκειτο να μην ψηφίσει το άρθρο 4 κάτι που επίσης επιβεβαιώθηκε. Ψήφισαν συνολικά 296, εκ των οποίων οι 206 θετικά, οι 7 αρνητικά και 83 ψήφισαν “παρών”.

Το σημαντικότερο; Όλα τα άρθρα ψηφίστηκαν με περισσότερες από 200 ψήφους. Κι αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές οι Έλληνες απόδημοι θα μπορούν να ψηφίσουν από τους τόπους διαμονής τους.

Υπήρξαν, μάλιστα, άρθρα στα οποία η ψήφος των αποδήμων… χτύπησε “ταβάνι” συναίνεσης, καθώς καταγράφηκαν πλειοψηφίες 295 βουλευτών αφού τα ψήφισαν και από το ΜέΡΑ 25.

Ψήφος των αποδήμων – Το ευχαριστώ του “αρχιτέκτονα”

Αξίζει να σημειωθεί πως ο «αρχιτέκτονας» της συναίνεσης και του συγκεκριμένου νομοσχεδίου υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ευχαρίστησε πριν την ψηφοφορία όλους τους βουλευτές και τα κόμματα για την ιστορική συναίνεση.

Η ψήφος των αποδήμων και το… ιδανικό 300άρι του Μητσοτάκη!

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως θα ήθελε ιδανικά να καταφέρει να αποσπάσει την ψήφο και των 300 βουλευτών στην Ολομέλεια, κάτι που θα επιθυμούσε και για συμβολικούς λόγους σε ένα τέτοιο θέμα.

ψήφος των αποδήμων

Αυτό δεν επετεύχθη, όμως και πάλι ο τρόπος με τον οποίο “πέρασε” η ψήφος των αποδήμων καθιστά το πολιτικό επίτευγμα εξαιρετικά σημαντικό και -ιδανικά- οδηγό για ένα πολιτικό μέλλον στην χώρα με μεγαλύτερες και συχνότερες συναινέσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο της ομιλίας του  στα ελληνοτουρκικά.

ψήφος των αποδήμων

Κάτι που αποτέλεσε και την αφορμή για να εξαπολύσει εναντίον του σκληρή επίθεση το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο τόνισε πως ο πρώην πρωθυπουργός ήταν “εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης”.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων, φοβικό, και με προβληματικά σημεία. Επικράτησαν, είπε, κομματικές υστεροβουλίες, ωστόσο «είναι μια αρχή, και παρά τις ενστάσεις μας, δίνουμε θετική ψήφο».

ψήφος των αποδήμων

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε όπως και ο Αλέξης Τσίπρας στα ελληνοτουρκικά στέλνοντας σαφή μηνύματα στην γείτονα, τονίζοντας ότι όποιος θέλει, παρά το Δίκαιο, να ασκήσει βία για να καταπατήσει τα νόμιμα δικαιώματά μας, «να γνωρίζει από τώρα, ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα».

Τέλος, ο ΓΓ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, ανέφερε ότι η θετική ψήφος του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, δεν σημαίνει καθόλου και αποδοχή των επιχειρημάτων της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για την «Ελλάδα που μεγαλώνει» και για τα «εθνικά μας δίκαια που τώρα θα βρουν νέους εκφραστές».

Τονίζοντας πως «οι απλοί άνθρωποι, οι Έλληνες μετανάστες, οι απόδημοι Έλληνες, πάντα αγωνίζονταν και ενδιαφέρονταν για τα προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού με ανιδιοτέλεια, σε αντίθεση φυσικά με τα διάφορα λόμπι μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Γιατί, η ταξική διάρθρωση, έτσι όπως υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει και στην Ομογένεια».

Φωτογραφίες: Intime – newsit.gr