Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 18:36

Χτίζοντας το μέλλον με πρόσωπα και πρακτικές του παρελθόντος

Σαββατοκύριακο με εσωτερικού χαρακτήρα δραστηριότητες για τα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε το 13 ο συνέδριό της και στο ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του κόμματος. Στο συνέδριο ΝΔ το κεντρικό σύνθημα ήταν «Το Μέλλον αρχίζει Τώρα» προφανώς σε μια προσπάθεια να συσχετιστεί η πορεία του κόμματος με την ανάληψη της Κυβέρνησης από τη ΝΔ και την πορεία της χώρας. Τoκεντρικό σύνθημα στην επίσημη πρώτη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης να ήταν «Ξεκινάμε για την Αριστερά της εποχής μας». Τα συνθήματα όμως γίνονται… πράξη με πρόσωπα και κυρίως με πολιτικές του παρελθόντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την μια επιχειρεί το «άνοιγμα» στην κοινωνία και την διεύρυνση του κόμματος προς το κέντρο ανοίγοντας ουσιαστικά την αγκαλιά του στο «Παπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ και όχι στην κοινωνία. Η λίστα με τα συνολικά 694 ονόματα που συμμετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, του κεντρικού οργάνου που θα λάβει τις αποφάσεις ενόψει συνεδρίου, περιλαμβάνει μια σειρά από πρόσωπα που δίνουν το στίγμα άλλης εποχής. Ο προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου Θύμιος Λιβάνης, ο Στέφανος Τζουμάκας, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μια σειρά πρώην βουλευτών της εποχής του Γιώργου Παπανδρέου όπως η Μαρία Θεοχάρη, ο Θάνος Γικόνογλου, η Χρύσα Μανωλιά, ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Νίκος Μαδεμλής και μεγαλοσυνδικαλιστές, όπως ο Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ δεν σηματοδοτούν τίποτα καινούργιο.Ανάμεσά τους δεσπόζει σαφώς αυτό της Ρεγγίνας Βάρτζελη, που διετέλεσε διευθύντρια του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Το «Παπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε ποτέ ότι γοητεύεται από τον Αλέξη Τσίπρα για την ευκαιρία που του προσφέρει για επάνοδο στα πράγματα… Και με την στενότερη και μακροβιότερη συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου να συμμετέχει εμβληματικά στο εγχείρημα, είναι προφανές ότι οι εξελίξεις γίνονται περισσότερο ενδιαφέρουσες. Ενδιαφέρουσες σε επίπεδο προσώπων. Σε επίπεδο πολιτικής σκέψης, προτάσεων κτλ απολύτως κανένα ενδιαφέρον.

Από την άλλη στη ΝΔ φαίνεται πως αρκούνται επί του παρόντος στο γεγονός ότι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απήχηση, ενώ τα «ανοίγματά» του δημιουργούν περισσότερο αποστροφή στην κοινωνία. «Η σύγκριση με άλλες κομματικές συναθροίσεις που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο ήταν καταλυτική. Εμείς συνομιλούμε με όλη την κοινωνία και ανοίγουμε τις πόρτες μας στις φωνές που έρχονται από το αύριο. Δεν ανακυκλώνουμε φθαρμένα υλικά του χθες» είπε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ. Την ώρα που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης στο συνέδριο του κόμματος χαρακτήρισε τη ΝΔ ως τη μοναδική παράταξη που ιστορικά πολέμησε και νίκησε το λαϊκισμό, είτε στη μορφή του ΠΑΣΟΚ του ’80 είτε με τη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. το 2019. Φαίνεται ότι στη ΝΔ δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη πως με το να δρέπουν δάφνες για τις εκλογικές τους νίκες δεν μπορούν να πάνε πολύ μακριά. Ο Μητσοτάκης μπορεί να λέει ακούει πως ακούει τις φωνές που έρχονται από το αύριο, άκουσε όμως την αποστροφή της κοινωνίας στους πρόσφατους διορισμούς κομματικών στελεχών στις διοικήσεις των Νοσοκομείων; Δεν μπορεί στη ΝΔ να μιλάνε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, για την ανάγκη να καλύψουμε το χαμένο έδαφος μπροστά στην 4ηΒιομηχανική Επανάσταση που συντελείται και από την άλλη να διορίζουν τους προέδρους των κομματικών οργάνων στα νοσοκομεία.

Δυστυχώς τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ξεπεράσουν το παρελθόν τους.

Του Δημήτρη Παπαδάκη  – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1069 φορές