Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:53: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 20:21

Δ. Κωνσταντόπουλος: «Απαραίτητη η εναλλαγή προσώπων στη διοίκηση των Ομοσπονδιών»

46 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στη μνήμη μας επανέρχεται ο αγώνας της γενιάς του Πολυτεχνείου για Δημοκρατία και ελευθερία. Τιμή λοιπόν σ’αυτούς που αγωνίστηκαν για ελευθερία και δημοκρατία.

Μάλιστα σήμερα, επίκαιρα τα συνθήματα, απαιτούν από όλους μας, κοινωνία και πολιτικούς να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Με πνεύμα συνεννόησης και εθνικής ομοψυχίας να διεκδικήσουμε για την Ελλάδα τη θέση που της αξίζει σε μια Ευρώπη με κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή και στήριξη όλων όσων μέχρι σήμερα δοκιμάζονται.

Και έρχομαι αγαπητοί συνάδελφοι στο Νομοσχέδιο.
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια ένα νομοσχέδιο που φέρνει πολλές αλλαγές στο χώρο του αθλητισμού.

Στο πρώτο μέρος του Νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η κύρωση της Σύμβασης για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων.

Η χειραγώγηση και ο παράνομος στοιχηματισμός είναι φαινόμενα που συνεχώς διογκώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Αποτέλεσμα είναι, να δημιουργείται μία παράνομη αγορά στην οποία προωθείται η απάτη, το παράνομο κέρδος, η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η διαπλοκή.

Εδώ η δική μας ευθύνη είναι μεγάλη.
Ώστε να νομοθετήσουμε για την καταπολέμηση του παράνομου στοιχήματος.

Η Σύμβαση Macolin λοιπόν, περιέχει τις αρχές και τις προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη για την πρόληψη, τον εντοπισμό, την τιμωρία της χειραγώγησης των αγώνων.

Θέτει το πλαίσιο για τον εντοπισμό των κινδύνων, τη συνεργασία μεταξύ των Αρχών, την ανταλλαγή πληροφοριών, τη διαφάνεια των αθλητικών οικονομικών φορέων, την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των παραβατών. Απαιτείται λοιπόν το πλαίσιο αυτό τα συμβαλλόμενα Κράτη να το εφαρμόσουν στο εσωτερικό τους δίκαιο. Αναμένουμε λοιπόν από το Υπουργείο την άμεση εφαρμογή της Σύμβασης με την οποία και συμφωνούμε.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το δεύτερο μέρος του Νομοσχεδίου, περιέχει τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας.

Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από την Αστυνομία για τον έλεγχο των ονομαστικών εισιτηρίων. Το ονομαστικό εισιτήριο μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα της ασφάλειας των φιλάθλων και να κάνει τις οικογένειες να γυρίσουν στα γήπεδα. Επισημαίνουμε ωστόσο ότι σημασία έχει η πραγματική εφαρμογή του νόμου.

Γιατί νόμοι υπάρχουν αγαπητοί συνάδελφοι, αλλά πρέπει να τηρούνται. Στην κατεύθυνση αυτή, επιβάλλεται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των δημόσιων αρχών, των ερασιτεχνικών σωματείων, των ομάδων με τις διοικήσεις τους, των ΠΑΕ, ΚΑΕ κ.λ.π. Στόχος είναι ένας όπως είπα, η αντιμετώπιση της βίας και η επιστροφή της οικογένειας στο γήπεδο.

Έρχομαι στο τρίτο μέρος του Νομοσχεδίου, στις διατάξεις για τις αθλητικές Ομοσπονδίες και τα σωματεία. Στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, υπάρχουν ενστάσεις ότι οι ρυθμίσεις θα οδηγήσουν τους αθλητές να κρίνονται από διαιτητές που ανήκουν σε ανταγωνιστικά σωματεία. Φέρατε βελτιώσεις τις οποίες θα δούμε και θα αξιολογήσουμε. Είτε αφορά τους αλυτάρχες είτε τους κριτές, είναι σημαντικό.

Επισημαίνουμε ότι τα πρόσωπα που θα εμπίπτουν στην εξαίρεση, δεν θα πρέπει να επιτελούν διαιτητικό έργο. Ώστε να τηρείται η αρχή της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας.

Όσον αφορά στην αναστολή μέχρι 31/12/2020 διατάξεων του ν. 4603/2019 για τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων και τις αρχαιρεσίες σε αθλητικούς φορείς:

Η αναστολή δίνεται σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, για να δοθεί στα σωματεία χρόνος προσαρμογής των καταστατικών τους με τις ρυθμίσεις του νόμου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Ακούσαμε τους φορείς να θεωρούν αναγκαία την ρύθμιση και το κατανοούμε.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που θα πρέπει να τονισθεί, είναι ότι η κοινωνία ζητά πλήρη διαφάνεια, στη λειτουργία και τις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων.

Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για νέα διαβούλευση του αθλητικού νόμου.

Εμείς, τονίζουμε ότι απαιτείται εγγραφή στα σωματεία με ανοιχτές διαδικασίες και δυνατότητα προσφυγής σε δημόσια αρχή σε περίπτωση απόρριψης. Να σταματήσουν τα «σωματεία σφραγίδα» και οι εκλογές να γίνονται με αυτοπρόσωπη παρουσία και όχι με εξουσιοδότηση.

Εδώ θα ήθελα να πω, ότι αντί της αναστολής, μήπως θα έπρεπε όλες οι διατάξεις να ισχύσουν από 1/1/2021. Ας το δει ο Υπουργός.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τις θητείες στις αθλητικές Ομοσπονδίες.Από την πρώτη στιγμή, έχουμε εκφράσει με σαφήνεια τη θέση μας. Με σεβασμό στο έργο, στην ιστορία, την προσωπικότητα και την προσφορά στον αθλητισμό των Προέδρων των Ομοσπονδιών, η εναλλαγή των προσώπων στη διοίκηση των Ομοσπονδιών, είναι απαραίτητη για το στόχο της ανανέωσης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ανανέωση, διττής σημασίας γεγονός. Το παλιό χωρίς το καινούργιο πεθαίνει, το νέο χωρίς το παλιό είναι άγουρο. Άρα χρειάζεται όσμωση.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανανέωση και να μην την εννοούμε. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανανέωση για τους άλλους και όχι για τον εαυτό μας. Γι’αυτό, πράξη η ανανέωση σε όλα τα επίπεδα.

Σημαντικό είναι βέβαια, όπως είπα και στην συνεδρίαση της Επιτροπής, ότι η διάταξη για το όριο ηλικίας, δεν αποστερεί το δικαίωμα στους αθλητικούς παράγοντες να μετέχουν στις αρχαιρεσίες και να εκλέγονται στα ΔΣ των ομοσπονδιών.

Άρα ναι στις θητείες με εφαρμογή από τούδε και στο εξής, χωρίς αναδρομικότητα, όπως σας ζητήσαμε κ. Υπουργέ και το κάνατε πράξη. Χωρίς ηλικιακό ρατσισμό. Άλλωστε, οι ίδιες οι Ομοσπονδίες και οι διοικήσεις τους γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να πράξουν.

Και θυμίζω ότι, οι συνάδελφοί τους σε άλλες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, ήδη εφαρμόζουν εθιμοτυπικά τον περιορισμό στις θητείες μέχρι 15 έτη τα περισσότερα κράτη.

Ακούσαμε τους φορείς, να τάσσονται υπέρ της ανανέωσης και του εναρμονισμού των καταστατικών των Ομοσπονδιών με τα αντίστοιχα καταστατικά των διεθνών Ομοσπονδιών.

Είναι ώρα λοιπόν, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να εναρμονισθεί με τον καταστατικό χάρτη της ΔΟΕ και οι ομοσπονδίες μας με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ή διεθνείς ομοσπονδίες.Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα η περίπτωση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή όπως γνωρίζετε κ. Υπουργέ διέπεται από ιδιότυπο νομικό καθεστώς. Δεν υπάρχει κανονισμός, διέπεται από Προεδρικό Διάταγμα. Η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες είναι αρμόδια για 21 αθλήματα. Πρέπει να δώσουμε προσοχή για αποφυγή δυσλειτουργιών.

Γι΄αυτό το λόγο, θα πρέπει να εισαχθεί εξαίρεση κ. Υπουργέ από τις ρυθμίσεις που εισάγετε για την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τις Ομοσπονδίες της.

Ειδάλλως, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τους δοθεί κατ’εξαίρεση επιπλέον περιθώριο ως προς τη θητεία τους, ώστε να υπάρξει προσαρμογή στα νέα δεδομένα και μάλιστα ενόψει των Παραολυμπιακών Αγώνων. Ώστε να μην αντιμετωπίσουν οι αθλητές μας προβλήματα σε διεθνείς διοργανώσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για τα ολυμπιακά ακίνητα, προβλέπεται η απευθείας μίσθωση χωρίς να μεσολαβήσει διαγωνισμός, εφόσον ο μισθωτής υποβάλλει επιχειρηματικό σχέδιο που να περιλαμβάνει τη συντήρηση και επισκευή τους.

Δεν μπορούμε άλλο να αφήσουμε τα ολυμπιακά ακίνητα στην τύχη τους. Είναι περιουσία του ελληνικού λαού και θα πρέπει να τη διαφυλάξουμε.

Ναι λοιπόν στην αξιοποίησή τους, με επιλογή της πρότασης που θα προάγει το δημόσιο συμφέρον με απόλυτη διαφάνεια.

Θα εξετάσουμε κ. Υπουργέ και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που φέρατε στο άρθρο.

Το πέμπτο μέρος του Νομοσχεδίου αφορά στην κύρωση του νέου καταστατικού της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι ένας Οργανισμός με 125 χρόνια ιστορίας και θα πρέπει να διαφυλαχθεί το έργο της, η περιουσία της, οι άνθρωποί της.

Ήδη από την επεξεργασία στις Επιτροπές επισημάναμε την ανάγκη ρητής απαλλαγής της από τον ΕΝΦΙΑ.

Τονίσαμε την ανάγκη προστασίας των εργασιακών, ασφαλιστικών, μισθολογικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτή.
Με παροχή της δυνατότητας για μετάταξη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και για απόσπαση στην ΕΟΕ.

Ολοκληρώνοντας, με το 19ο άρθρο του Νομοσχεδίου τίθεται σε εκκαθάριση το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Προβλέπεται επίσης στο ίδιο άρθρο, η κάλυψη των εξόδων για τη φιλοξενία των τέκνων των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού σε παιδικούς σταθμούς.

Κύριε Υπουργέ Καταθέσαμε τροπολογία την οποία και κάνατε σωστά αποδεκτή και ζητήσαμε η ρύθμιση αυτή για λόγους δικαιοσύνης και ίσης αντιμετώπισης, να επεκταθεί στους υπαλλήλους των Νομικών Προσώπων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έτσι, δεν θα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και σωστά την κάνατε αποδεκτή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο αθλητισμός αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό υπό την προστασία της πολιτείας.

Η κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική αποστολή του αθλητισμού πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί.

Νέα πνοή, κ. Υπουργέ, θα δοθεί πραγματικά στον αθλητισμό, όταν οι αθλητές θα μπορούν να γίνονται μέλη στα σωματεία που αθλούνται ως κάτι αυτονόητο.

Όταν οι αθλητές θα αποκτήσουν πραγματικά φωνή για τα ζητήματα που τους αφορούν. Όταν έχουν άποψη γι’αυτό που αγωνίζονται.

Όταν η χρηματοδότηση από την Πολιτεία γίνεται με απόλυτη διαφάνεια, με κριτήρια και έλεγχο σκοπιμότητας.

Όταν η Πολιτεία ενδιαφερθεί πραγματικά για την ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού διασυνδέοντας τη διδασκαλία της φυσικής αγωγής με μαθήματα των κοινωνικών και φυσικών επιστημών, όπως κάνει η Γερμανία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι σκανδιναβικές χώρες.

Όταν η πρόσβαση σ’ αυτόν, διασφαλίζεται σε όλους τους πολίτες με αξιοποίηση και δημιουργία υποδομών σε κάθε Δήμο.

Όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση εμπλακεί ακόμη πιο ενεργά στα προγράμματα άθλησης.

Μας το είπαν και οι Ολυμπιονίκες.

Ας το κάνουμε πράξη.

Ενίσχυση του Σχολικού Αθλητισμού, ενίσχυση του αθλητισμού στη γειτονιά, του αθλητισμού σε όλο το εύρος του.

Κύριε Υπουργέ,

Τον Σεπτέμβριο 2019, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού θα μπορούσε να διοργανωθεί ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός και εκδηλώσεις στις περιφέρειες, τους δήμους και τα σχολεία για να προωθηθεί η συμμετοχή στον αθλητισμό.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού πραγματοποιήθηκε τελικά με λιγοστές εκδηλώσεις, χωρίς προβολή και επικοινωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας, χιλιάδες νοικοκυριά, χιλιάδες οικογένειες:

Τα κόκκινα δάνεια.
Είναι σημαντικό ότι δειλά δειλά προσχωρούν και άλλοι στη θέση του Κινήματος Αλλαγής. Ότι χρειάζεται πραγματικά ένα πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Πραγματική προστασία σημαίνει, να μπορούν τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα να έχουν δικαίωμα προαίρεσης στην αγορά του δανείου τους.

Αυτή ήταν η πρότασή μας, αυτή ήταν η τροπολογία που καταθέσαμε χθες σε άλλο νομοσχέδιο.

Και όμως η Κυβέρνηση δεν την έκανε αποδεκτή.

Τα συμπεράσματα λοιπόν δικά σας!

Να θυμίσω, ο ομιλών από αυτό το βήμα, Μάιος 2016 είχα αναφέρει επί λέξει, ας δώσουμε τη δυνατότητα να προηγηθούν οι δανειολήπτες των ξένων funds. Να προσταυεύσουμε τα νοικοκυριά. Να προηγηθεί ο δανειολήπτης και αν δεν μπορεί να το πάρει ο δανειολήπτης, τότε να πάει στα funds. Να αγοράσει ο ίδιος το δάνειό του πριν τα funds.

Έτσι προστατεύεται πραγματικά κύριοι της Κυβέρνησης η πρώτη κατοικία.

Να θυμίσω ωστόσο, ότι οι σχετικές διατάξεις του νόμου ΠΑΣΟΚ, του νόμου 3869/2010, καταργήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τη θετική ψήφο της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό κρατήστε το.

Άρα, αγαπητοί συνάδελφοι μικροπολιτικά παιχνίδια αλλού, και μάλιστα μικροπολιτικά παιχνίδια σε εκλογικούς κύκλους.

Επανερχόμενος στο Νομοσχέδιο, το Νομοσχέδιο επί της αρχής ψηφίζεται από το Κίνημα Αλλαγής.

sinidisi.gr