Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  12:11: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 18:14

Αντέχουμε για λίγο χωρίς εκλογές;

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις εκλογές και να σου και πάλι εκλογικά σενάρια… Σενάρια που βασίζονται στο γεγονός ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν προβλέπεται να συγκεντρώσει 200 ψήφους, ώστε να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές… άρα αργά ή γρήγορα εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα σενάρια αυτά επέτειναν η κουβέντα που άνοιξε η κυβέρνηση για τη ψήφο των ομογενών, η πρόθεσή της να έρθει σύντομα στη βουλή ο εκλογικός νόμος, αλλά και οι δημοσκοπήσεις που έγιναν το Σεπτέμβριο, σε άκαιρο χρονικά σημείο για δημοσκοπήσεις…

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι εκλογές βάσει του Συντάγματος (άρθρο 41 παρ. 4) δεν μπορούν να γίνουν πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος και αυτό γιατί η παρούσα Βουλή προέρχεται μετά τη διάλυση της προηγούμενης. Τα σενάρια μιλούν για επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για διακυβέρνηση 1+4 χρόνια ή 2+4 χρόνια, προκειμένου αφ’ ενός να «καεί» η απλή αναλογική με διπλές εκλογές και αφ’ ετέρου οι εκλογές να γίνουν σε χρονικό σημείο, όπου η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης, πριν επέλθει η φυσιολογική κυβερνητική φθορά, θα είναι ακόμη κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού. Υπάρχουν μάλιστα εκτιμήσεις -αρκετά φιλελεύθερες η αλήθεια είναι- που επιτείνουν τα εκλογικά σενάρια, λέγοντας πως η κυβέρνηση ακριβώς για αυτό το λόγο στα πρώτα της βήματα δεν επιχείρησε «να σπάσει αβγά» σε θέματα, όπως η ΔΕΗ ή η ΕΡΤ ή μπήκε στη διαδικασία να κάνει «ρελάνς» στη μείωση φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Τα σενάρια βέβαια πάντοτε μπορεί να είναι αρκετά αληθοφανή ή ακόμη και πειστικά. Το βέβαιο είναι πως ούτε η χώρα, ούτε η οικονομία της χρειάζονται εκλογές τόσο σύντομα. Το ζήτημα είναι αν και κατά πόσο περνάνε από το μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη τέτοιες σκέψεις. Η αλήθεια είναι πως μοιάζει αρκετά δύσκολο να μην υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στο μυαλό του. Σίγουρα ο ίδιος θα θυμάται πως ο Αλέξης Τσίπρας με κεκτημένη ταχύτητα  κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015,παρά το γεγονός ότι είχε πράξει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έλεγε, είχε κλείσει τις τράπεζες και έφερε τρίτο μνημόνιο. Επιπλέον, το σενάριο 1+4 ή 2+4, ενισχύουν οι εκτιμήσεις για την πορείας της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως αυτή πως η στροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην ύφεση γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 στην Αμερική. Θα είναι προτιμότερο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ανανεώσει την εντολή του λαού, πριν ξεσπάσει μια νέα οικονομική κρίση, που αναπόφευκτα θα επηρεάσει τη «μικρή» Ελλάδα, παρά αυτή να τον βρει στο δεύτερο μισό της θητείας του.

Το αντι-παράδειγμα Καραμανλή

Υπάρχουν όμως και εκτιμήσεις που λένε πως η πρόκληση πρόωρων εκλογών από την πλευρά του πρωθυπουργού θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στον ίδιο και το κόμμα του. Υπάρχει εξάλλου μία παρόμοια σχεδόν περίπτωση του Κ. Καραμανλή το 2007. Έχοντας πλειοψηφία 165 εδρών ο Κ. Καραμανλής επέλεξε το 2007 να ακούσει κάποιους συμβούλους του και να πάει σε εκλογές για να κερδίσει τελικά μια ισχνή πλειοψηφία 152 βουλευτών, που γρήγορα έγινε 151. Αποτέλεσμα ήταν ο Καραμανλής να μην μπορεί να κυβερνήσει υπό τέτοιες συνθήκες, πόσο μάλλον να κάνει τομές στο κράτος και στην οικονομία.

Ακόμη κι αν η ΝΔ παραμείνει κυρίαρχη του πολιτικού παιχνιδιού για τον επόμενο χρόνο, πως μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι σίγουρος ότι η σημερινή πλειοψηφία των 158 βουλευτών δεν θα γίνει 152 ή 151;  Γιατί να χρειαστεί να βάλλει «νερό στο κρασί» του κυβερνητικού του προγράμματος με μια πιθανή συνεργασία, όταν τώρα με τους 158 έχει την απόλυτη ελευθερία κινήσεων; Ποιος είναι τελικά ο αυτοσκοπός: ένα – δύο χρόνια εξουσίας παραπάνω ή να προσπαθήσεις να κάνεις πράξη αυτά που πιστεύεις;

Του Δημήτρη Παπαδάκη – Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1696 φορές