Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 17:28

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κατάργηση των capital controls

Οι νέες ρυθμίσεις για την «Προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» είναι κρίσιμες και απαραίτητες διότι συνιστούν βήματα εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης και δημοκρατίας, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού, βήμα ανάπτυξης και κοινωνικής ευθύνης που θωρακίζει τους πολίτες – ιδίως τους ανήλικους, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον υπουργό Δικαιοσύνης για το συνολικό πνεύμα που διέπει το νομοσχέδιο. Κανείς εργοδότης δεν μπορεί να χρησιμοποιεί δεδομένα σε βάρος υπαλλήλων, όπως π.χ. κάμερες, για απόλυση εργαζομένων ή τα στοιχεία της υγείας τους. Θα πρέπει να είναι κωδικοποιημένα. Χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών δεν θα υπάρχει πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα, είπε ο πρωθυπουργός. Όποιος παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί δυο φορές ενώ όσοι τηρούν τους κανόνες θα απολαμβάνουν εμπιστοσύνης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη πως «Έχουμε γλιτώσει 35 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΡΤ, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τα προσωπικά δεδομένα. «Και το πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά σε αντίθεση με τις προβλέψεις ορισμένων».

Πριν από λίγο όμως ανακοίνωσε και την κατάργηση των capital controls, που επιβλήθηκαν το 2015.

«Κλείνει οριστικά μετά από 50 μήνες ένας κύκλος ανασφάλειας είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ανοίγει ένας νέος κύκλος για την Ελλάδα που θέλουμε και την Ελλάδα που αξίζουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός επικρίνοντας την κυβέρνηση Τσίπρα για την περιπέτεια που οδήγησε τη χώρα.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Τέσσερα χρόνια και δύο μήνες μετά την επιβολή των περιορισμών των τραπεζικών κεφαλαίων, που επεβλήθησαν το… κολασμένο καλοκαίρι του 2015, η ώρα… ήρθε για την πλήρη άρση.

Πώς θα γίνει η άρση των capital controls

Η άρση των capital controls θα έχει την μορφή νομοθετικής ρύθμισης και αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και βέβαια αποτελεί μία αναγκαία συνθήκη προκειμένου να επιστρέψουν οι επενδύσεις στην χώρα.

Η σχετική απόφαση ελήφθη το σαββατοκύριακο σε επαφές που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Αφού διαπίστωσαν ότι πλέον δεν συντρέχει κανένας λόγος ώστε να υπάρχουν κεφαλαιακοί περιορισμοί, αποφάσισαν να εισηγηθούν στον πρωθυπουργό την άμεση άρση τους, κάτι που έγινε αμέσως δεκτό από τον Κ. Μητσοτάκη.

Να θυμίσουμε εδώ πως λίγες μόλις ημέρες μετά την μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε αποκαλύψει πως είχε εισηγηθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη την πλήρη άρση των capital controls.

Ο κ. Στουρνάρας αμέσως μετά την συνάντηση που είχε στις 12.07.2019, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους μεταξύ άλλων: «Θα εισηγηθούμε στην κυβέρνηση την πλήρη απάλειψη των capital controls το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε ότι πλέον δεν έχουν χρησιμότητα. Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι κυρίως έγινε συζήτηση για το θέμα αυτό υπάρχουν δυο λύσεις στο τραπέζι και η κυβέρνηση θα επιλέξει την καλύτερη και την χρονική συνέχεια. Ο κ. Στουρνάρας άφησε αιχμές εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι μετά από 3 χρόνια έρχομαι για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου».

newsit.gr