Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 10:09

«Η νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, αποτελεί σημαντικό πυλώνα για να καταφέρουν να λειτουργήσουν οι Δήμοι», δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης

«Η νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, αποτελεί σημαντικό πυλώνα για να καταφέρουν να λειτουργήσουν οι Δήμοι», δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσηςτ. Δήμαρχος Ναυπάκτου και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ με αφορμή την πρώτη θεσμική επίσκεψη στην ΚΕΔΕ που πραγματοποίησε ο υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος. Στη συνεδρίαση συμμετείχε επίσης και ο υφ. Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος.

Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε την επιτακτική ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες να διοικηθούν. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει τις προτάσεις της προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί». 

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το κράτος οφείλει να σέβεται τους πολίτες και η Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει τον ρόλο αυτόν. Πρέπει όμως προηγουμένως να βγουν από τη μέση τα εμπόδια που δεν της το επιτρέπουν. Το βασικότερο από αυτά συνδέεται με την κατάσταση που επικρατεί από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών. Η ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί θα πρέπει να εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των δήμων. 

Ένα ακόμη εμπόδιο είναι η σύγχυση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης τόσο μεταξύ τους όσο και απέναντι στο κράτος. Ο νέος Κώδικας θα πρέπει να απλοποιεί τη νομοθεσία και να δίνει τέλος σε καταστάσεις που οδηγούν στη γραφειοκρατία και στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Ο Κώδικας πρέπει να είναι λειτουργικός και να δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση ενισχύοντας συνολικά τις δυνατότητές της. Ένα πρακτικό μέτρο που θα βοηθήσει σε αυτό είναι η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους κάτι που αποτελεί και αίτημα της ΚΕΔΕ.

Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν δίπλα τους ένα σύγχρονο κράτος και μια Αυτοδιοίκηση ισχυρή που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα τους και θα ενισχύει τις δυνατότητες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών».