Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 10:34

Στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με μείωση ΕΝΦΙΑ και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις – «Στοίχημα» το Ελληνικό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους υποψήφιους επενδυτές συνιστούν οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το ζήτημα του Ελληνικού και ιδίως η βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες υλοποίησης της εμβληματικής αυτής επένδυσης.

Στο Μαξίμου δηλώνουν με νόημα ότι η – φανερή κι επίσημη, σε κάθε περίπτωση και σε αντίθεση με το πρόσφατο και μη παρελθόν – συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Σπύρο Λάτση ενισχύει αυτό το μήνυμα, όπως και η δέσμευση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης σε φουλ ρυθμούς ακόμη κι εντός του έτους.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι έως τις 10 Αυγούστου θα υπογραφούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις κι έτσι θα «ξεκλειδώσει» οριστικά το έργο, αφού προηγηθεί και ο διαγωνισμός για το καζίνο (σ.σ.: στις 30 Σεπτεμβρίου). Η υπόθεση του Ελληνικού αποτελεί ούτως ή άλλως ένα από τα στοιχήματα του κ. Μητσοτάκη, καθώς θέλει να καταδείξει αφενός ότι δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο κι αφετέρου ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο οι μεν επενδυτές μπορούν να γίνουν συμμέτοχοι στην ανάπτυξη της χώρας, οι δε πολίτες να έχουν το δικό τους μερίδιο από αυτή την ανάπτυξη, θυμίζοντας έτσι το περίφημο «κοινωνικό συμβόλαιο» μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο πρωθυπουργός.

Σε φουλ ρυθμούς βρίσκεται όμως και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης: χθες βράδυ κατατέθηκε το πρώτο νομοσχέδιο που αφορά στο επιτελικό κράτος, ενώ σήμερα θα έλθει στη Βουλή και το φορολογικό, το οποίο, μαζί με το νομοσχέδιο για το άσυλο, τον Ποινικό Κώδικα και τους δήμους που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, θ’ αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος  για τις δύο επόμενες εβδομάδες κι έως ότου η Βουλή διακόψει για λίγες ημέρες θερινής ανάπαυλας.

Υπενθυμίζεται δε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη χαλάρωση των κριτηρίων για υπαγωγή στις 120δόσεις θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Τα δύο νομοσχέδια θ’ αποτελέσουν και βασικό ζήτημα στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στο Μαξίμουμε τη νέα του μορφή (σ.σ.: με τη συμμετοχή μόνον υπουργών και αναπληρωτών). Το πρωί, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει την περιοδεία του σε υπουργεία, με νέο σταθμό του αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό, Μάκη Βορίδη.

newsit.gr