Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 09:35

Σχόλιο του Γρ. Τύπου του ΕΠΑΜ Με αφορμή την απόπειρα βεβήλωσης του μνημείου της Βιάννου

Η απόπειρα βεβήλωσης του μνημείου Ολοκαυτώματος της Βιάννου από παρέα Γερμανών τουριστών, μπορεί να αποτελεί μια απλή πράξη απερισκεψίας ενός ανεγκέφαλου και ανιστόρητου νεαρού τουρίστα. Μπορεί και να είναι όμως, μια συνειδητά στοχευμένη πράξη χλευασμού και βεβήλωσης της Ιστορίας μας, από υμνητές και νοσταλγούς του ναζισμού. Τι από τα δύο συνέβη, ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Οι δράστες εξαφανίστηκαν, η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό τους κι εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τα αποτελέσματα...

Το μήνυμα που δίνεται σε όλον τον κόσμο είναι ότι ο καθένας μπορεί να επισκέπτεται τα ιερά μνημεία μας και να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς συνέπειες, αρκεί να είναι αρκετά γρήγορος στα πόδια!

Όμως, οι γιορτές μνήμης και τιμής των «βετεράνων της Βέρμαχτ» τις οποίες διοργανώνει το γερμανικό κράτος, με συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας,  όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου, χωρίς καμία αναφορά στις απίστευτες ωμότητες που διέπραξαν στην Ελλάδα καίγοντας δεκάδες χωριά, δεν είναι ούτε τυχαία περιστατικά, ούτε προϊόν «απερισκεψίας». Η πεισματική άρνηση της Γερμανίας να αναλάβει τις ευθύνες των αποζημιώσεων και επανορθώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόγονοί τους, δεν είναι καθόλου «τυχαία». Όπως τυχαία δεν είναι και η τάση των τελευταίων χρόνων για ξαναγράψιμο της Ιστορίας, με στόχο την άμβλυνση των «αιχμηρών» πλευρών της, ουσιαστικά, την τήρηση ίσων αποστάσεων ανάμεσα στο θύμα και στον θύτη. Και σίγουρα δεν οφείλεται σε «αμέλεια» η έλλειψη οποιασδήποτε σοβαρής αντίδρασης από πλευράς των ελληνικών αρχών.

Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο στην εποχή μας να «ξεπλυθούν» οι παλαιοί ναζί κατακτητές, καθώς το σύγχρονο ναζιστικό μόρφωμα που λέγεται ΕΕ, με πρωτοστάτη και πάλι τη Γερμανία, και με συνεργούς τους σύγχρονους δωσίλογους (το πολιτικό σύστημα της χώρας) προχωρά στο να ολοκληρώσει το έργο που εκείνοι απέτυχαν να φέρουν εις πέρας.