Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 17:58

Αριστερή Παρέμβαση στη Δυτική Ελλάδα: Ολοκληρώθηκε η συνέλευση στην Πάτρα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνέλευση της Αριστερής Παρέμβασης Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα, στη Πάτρα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5/10 με τη συμμετοχή μελών της κίνησης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τοποθετήθηκε η αποτίμηση της παρέμβασης της κίνησης το προηγούμενο διάστημα, καθώς και το πολιτικό και κοινωνικό νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Συγκεκριμένα:

Ήδη από τις πρώτες κινήσεις και εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης φαίνεται πως ξεκινά ένας νέος γύρος κλιμάκωσης της επίθεσης απέναντι στους εργαζομένους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Στο όνομα της διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, η ΝΔ και τα επιτελεία κεντρικού και τοπικού κράτους, αξιοποιούν το δρόμο των αναδιαρθρώσεων που έστρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να ετοιμάσουν πιο επιθετικά μια μεγάλη και συνολική αστική αναδιάρθρωση, προκειμένου να ξεπεράσει ο ελληνικός καπιταλισμός τη κρίση του.

Οι γενικότερες επιδιώξεις του συστήματος που είναι εξελίσσονται και εμπλέκουν άμεσα ή έμμεσα δήμους και περιφέρειες είναι:

· Ιδιωτικοποιήσεις-εκχωρήσεις δημόσιων χώρων στο ΕΤΑΔ και μέσω αυτού σε ιδιώτες.

· Αναδιαρθρώσεις στο χώρο με επιτάχυνση μεγάλων έργων, οδικοί άξονες, μεταφορές, λιμάνια.

· Πέρασμα στο κεφάλαιο λειτουργιών του δημοσίου όπως αποκομιδής-επεξεργασίας, απορριμμάτων.

· Εμπορευματοποίηση-ανταποδοτικότητα δημόσιων λειτουργιών πρόνοιας (παιδικοί σταθμοί, κλπ.) καθώς και υπηρεσιών αθλητισμού, πολιτισμού, καθαριότητας κ.α..

· Επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων γύρω από την ενέργεια (εξορύξεις, ΑΠΕ, πώληση υδροηλεκτρικών) για την διευκόλυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των πολυεθνικών του.

· Γενίκευση, μονιμοποίηση της ελαστικής προσωρινής εργασίας με τα προγράμματα της λεγόμενης κοινωφελούς εργασίας σε δήμους.

Για να εξυπηρετηθούν τα παραπάνω ο ρόλος των περιφερειών μετασχηματίζεται για να εμπλακούν βαθύτερα στη διαμόρφωση και υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, με υιοθέτηση αναβαθμισμένου ρόλου στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης λειτουργίας που προωθεί η κυβέρνηση-ΕΕ με υιοθέτηση ενός ακόμα πιο αυταρχικού και αντιδημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας των οργάνων της τοπικής διοίκησης, με υπερεξουσίες στη διοικούσα παράταξη και στον περιφέρειάρχη, μετατρέποντας ακόμα και το ίδιο το περιφερειακό συμβούλιο σε διακοσμητικό στοιχείο της λειτουργίας του τοπικού κράτους.

Η επιχειρούμενη ποιοτική κλιμάκωση της επίθεσης θέτει την ανάγκη οργάνωσης ενός νέου ανώτερου σε περιεχόμενο και μορφές κύκλου αγώνων του μαζικού κινήματος. Η ΑΡΠΑ επιδιώκει να συμβάλλει σε αυτό το στόχο αναδεικνύοντας μια συνολική πολιτική γραμμή για τη περιφέρεια και το ρόλο της, για την ανατροπή της κλιμακούμενης αντεργατικής-αντιλαικής επίθεσης κυβέρνησης-ΕΕ-τοπικού κράτους με αποκάλυψη του βαθιά αντιδραστικού χαρακτήρα τους. Για να δυναμώσει η πάλη του εργατικού κινήματος, των τοπικών κινημάτων, της αγροτιάς ενάντια στην επιβολή αναδιαρθρώσεων που οδηγούν τους εργαζομένους και τη νεολαία στην εξαθλίωση, και προωθούν μια αντιδραστική-περιβαλλοντοκτόνα ανάπτυξη. Για να προβληθούν διεκδικήσεις που θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, της νεολαίας και της αγροτιάς, έξω από τις συμπληγάδες των αιματηρών πλεονασμάτων, του καπιταλιστικού μονοδρόμου και της κρίσης του. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πορεία για τους λαούς, έξω από το σφαγείο της ΕΕ του ΝΑΤΟ και των εντεινόμενων οικονομικών και πολεμικών ανταγωνισμών.

Για την ανάγκη συγκρότησης ενός τέτοιου κινήματος η ΑΡΠΑ απευθύνει κάλεσμα στο κόσμο του αγώνα, τις δυνάμεις της αγροτιάς και του εργατικού κινήματος που συγκρούονται με το αυστηρό πλαίσιο που διαμορφώνεται στο τοπικό κράτος, στις δυνάμεις που επιδιώκουν να επιβάλλουν κατακτήσεις προς όφελος των εργαζομέων και εις βάρος της πολιτικής κυβέρνηση-ΕΕ, στις δυνάμεις της αντι-ΕΕ, αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς για ανατρεπτική κοινή και ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλίων, για την οικοδόμηση ενός κινήματος, σύγκρουσης, ρήξης και ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής κυβερνήσεων-ΕΕ-Κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο ενισχύουμε, προωθούμε, παλεύουμε σε άμεση φάση, για να υπάρξει συντονισμός και κοινή δράση πάνω στα κρίσιμα μέτωπα πάλης που θα ανοίξουν στην περιφέρεια το επόμενο διάστημα.

Από αυτή τη σκοπιά η Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα θα λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την οργάνωση ενός μαχητικού κινήματος ενάντια στις εξορύξεις και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Ενός πλατιού μετώπου των εργαζομένων, της νεολαίας, της αγροτιάς, για να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στις εξορύξεις που ετοιμάζουν άμεσα στο Κατάκολο και το Πατραικό, για να ηττηθεί στη πράξη η περιβαλλοντοκτόνα, καταστροφική «ανάπτυξη» που προωθεί το Κεφάλαιο προς όφελος των πολυεθνικών του πετρελαίου.

agrinionews.gr