Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 21:22

Το «πακέτο δράσεων» του Λ. Αυγενάκη για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα

Μία ακόμα ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα πραγματοποίησε σήμερα, με τις αρχές και τους φορείς του ποδοσφαίρου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μετά από τις διυπουργικές των προηγούμενων ημερών, με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, καθώς επίσης και με τον Αθλητικό Εισαγγελέα, αλλά και τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ.

Στην 2,5 ωρών συνάντηση συμμετείχαν ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των FIFA/UEFA Πετρ Φούσεκ, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος και ο εκτελεστικός γραμματέας της, Αλέξης Δέδες, ο πρόεδρος της Super League, Μηνάς Λυσάνδρου και ο υπεύθυνος ασφαλείας της λίγκας, Μάκης Τσάτσος, ο πρόεδρος των Super League 2 και Football League, Λεωνίδας Λεουτσάκος και ο νομικός τους σύμβουλος, Αντώνης Βουγίδης.

Ο κ. Αυγενάκης παρουσίασε το πρώτο «πακέτο δράσεων» στο οποίο καταλήγει η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο του δόγματος της μηδενικής ανοχής, προκειμένου άμεσα να γίνουν ορατά τα πρώτα σημάδια καταπολέμησης της βίας, με απώτερο στόχο την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα και τον επαναπροσανατολισμό του ποδοσφαίρου ως ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια.

Ζήτησε από τους παρισταμένους να αναλάβουν μαζί και ο καθένας χωριστά το κομμάτι ευθύνης που τους αναλογεί, επισήμανε πως όσο αντιμετωπίζεται και απομακρύνεται η βία από τα γήπεδα, τόσο θα αποκτά υπεραξία το προϊόν των ΠΑΕ και διαπίστωσε την προθυμία όλων να συνταχθούν και να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση υλοποίησης της αρχικής «δέσμης μέτρων», η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

* Σφικτό χρονοδιάγραμμα ενεργειών, προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας.
* Ορισμό υπεύθυνων ασφαλείας ανά ομάδα και ανά αθλητική εγκατάσταση, σε συνδυασμό με τον ορισμό συγκεκριμένου αστυνομικού συνδέσμου.
* Ενεργοποίηση του νόμου περί λεσχών οργανωμένων οπαδών και δημιουργία μητρώου φιλάθλων των ομάδων.
* Επέκταση της εφαρμογής των ποινικών διατάξεων του αθλητικού νόμου, με εξάλειψη των υφιστάμενων τοπικών και χρονικών περιορισμών.
* Περαιτέρω νομιμοποίηση κτήσεων και χρήσεων οπτικού υλικού.
* Έλεγχο και πιστοποίηση των security, που χρησιμοποιούν οι ΠΑΕ, από Πολιτεία και ΕΠΟ.
* Ταχεία εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων αθλητικής βίας και εφαρμογή της δυνατότητας του Εισαγγελέα να επιβάλει περιοριστικούς όρους στους κατηγορουμένους έως και τη δίκη τους.
* Αναβάθμιση του ρόλου της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας στο συντονισμό των μέτρων ασφαλείας όλων των αγώνων.
* Πρόβλεψη επιβολής διοικητικών προστίμων σε περίπτωση κατοχής εισιτηρίου από μη νόμιμο κάτοχο.

Ο κύκλος των επαφών για το φλέγον ζήτημα της βίας στα γήπεδα συνεχίζεται με συνάντηση (αύριο Παρασκευή, 23 Αυγούστου) των δημοσιογραφικών ενώσεων, ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ και τις επόμενες ημέρες θα διευρυνθεί με συζητήσεις με τα προεδρεία των ΠΑΕ.

sinidisi.gr