Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 22:31

Γιώργος Καραμητσόπουλος: Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την τοπική αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώνεται με την συζήτηση στη Βουλή το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ουσιαστική κατάργηση του «Κλεισθένη». Ένα σχέδιο που εκτελείται από την κυβέρνηση κατ΄ εντολή της ΚΕΔΕ και υπό την πίεση αρκετών προσφάτως εκλεγμένων Δημάρχων και Περιφερειαρχών που δεν διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Με το σχέδιο αυτό Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες παίρνουν στα χέρια τους με πραξικοπηματικό τρόπο, με το έτσι θέλω δηλαδή, την πλειοψηφία που δεν τους έδωσε ο λαός.

Με πρόσχημα την περιβόητη κυβερνησιμότητα οι κυβερνώντες καταργούν ουσιαστικά την λαϊκή κυριαρχία.

Μεταφέρουν πλήθος σημαντικών αρμοδιοτήτων στις επιτροπές όπου έχουν φροντίσει να έχουν ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης την απόλυτη πλειοψηφία έστω και αν στο λαό αποτελούν ισχνή μειοψηφία.

Αποτρέπουν ουσιαστικά τη συνεργασία παρατάξεων αφού αυτή μπορεί να γίνει μόνο με την συμμετοχή της παράταξης του Δημάρχου, δεν μπορεί να ανακληθεί και οι συμπράττουσες παρατάξεις λογίζονται ως ενιαία παράταξη. Με αυτό τον τρόπο όμως καταργείται στην πράξη η αυτόνομη παρουσία τους.

Παρότι όλοι οι υποψήφιοι γνώριζαν από πριν τους κανόνες διεξαγωγής των εκλογών και αποφάσισαν να συμμετάσχουν σ΄ αυτές τώρα επειδή για κάποιους τα αποτελέσματα δεν είναι αρεστά προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσο να αλλοιώσουν ουσιαστικά την θέληση του λαού.

Γιατί είναι προφανές ότι όσοι προωθούν αυτές τις διατάξεις καθόλου δεν ενδιαφέρονται για την θέληση του λαού, καθώς θεωρούν δίκαιο και θεμιτό να μπορούν με αλχημείες να κυβερνούν οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες ως απόλυτοι κυρίαρχοι ακόμη και αν έχουν το 20% των ψήφων.

Αντί να ασχοληθούν με τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας που τρέχουν οι κυβερνώντες έχουν αφιερώσει όλο τον χρόνο τους στο πως θα μπορέσουν να καταστρατηγήσουν την λαϊκή ετυμηγορία ώστε να συνεχίσουν οι εκλεκτοί τους να συμπεριφέρονται ως ελέω θεού βασιλιάδες.

Χρησιμοποιώντας αντισυνταγματικές διατάξεις καταργούν στην πράξη το πιο δημοκρατικό σύστημα εκλογής, την απλή αναλογική, νοθεύοντας τη λαϊκή θέληση.

Συγκεκριμένα παραβιάζουν κατάφωρα το άρθρο 52 του συντάγματος με τίτλο «Ελεύθερη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης» όπου ρητά αναφέρεται ότι «H ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση…».

Δεν αφήνουν καν να δοκιμαστεί ο νέος νόμος ώστε να φανούν στην πράξη πιθανές αδυναμίες του που θα μπορούσαν στη συνέχεια να διορθωθούν.

Τελικά το μόνο που φαίνεται να πετυχαίνουν είναι να στερήσουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας και καλλιέργεια νέας κουλτούρας που θα βασίζεται στην ειλικρινή συνεργασία και τη συναίνεση με γνώμονα το κοινό καλό.

 

Ο Επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών»

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Διαβάστηκε 1578 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2019 10:38