Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:18: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 18:04

Η Ελλάδα στην διπλή πρέσα του μεταναστευτικού

γράφει ο Πάνος Αμυράς

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr που προέρχονται από τις Βρυξέλλες, ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης σχεδιάζει τη «διάσπαση» της Συνθήκης Σένγκεν με σκοπό τον αυστηρότερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα από την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου είναι μεγάλος, καθώς η χώρα μας φιλοξενεί ήδη πάνω από 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες και απειλείται με σημαντική αύξηση του αριθμού τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Βερολίνο επιθυμεί να δημιουργηθεί ένας ολιγομελής πυρήνας χωρών που θα εφαρμόσει μία μικρότερη Σένγκεν (τη ζώνη 1), ενώ θα υπάρχει και μία δεύτερη ζώνη με αυστηρότερους ελέγχους και πιο σκληρούς κανόνες σε ό,τι αφορά την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών. Η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, βρίσκονται στις χώρες υψηλού κινδύνου της ζώνης 2. Ηδη αρκετοί Ελληνες που ταξιδεύουν αεροπορικώς σε πόλεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου υφίστανται έλεγχο διαβατηρίων, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας ανήκει στη Σένγκεν.

Η επίσημη αιτιολογία για τους ελέγχους είναι ότι έχει παρατηρηθεί πως πολλοί μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα «αγοράζουν» διαβατήρια ή άλλα επίσημα έγγραφα και ταξιδεύουν στις χώρες της Δύσης, όπου πραγματικά θέλουν να εγκατασταθούν.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί πιέσεις για αύξηση του αριθμού των μεταναστών, κάτι που υπαινίχθηκε και η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η καγκελάριος Μέρκελ, που έχει χάσει σημαντικά ποσοστά της δημοτικότητάς της λόγω του προσφυγικού ζητήματος.

Στην εξίσωση του μεταναστευτικού πρέπει να προσθέσουμε την άρνηση της Ιταλίας να δεχθεί μετανάστες, ενώ ο Σαλβίνι έβαλε λουκέτο στο μεγαλύτερο κέντρο ασύλου, αλλά και την απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τη συμφωνία που είχε υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επανεισδοχή μεταναστών. Η Αγκυρα ουσιαστικά παύει να δέχεται πίσω όσους περνούν παράνομα τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ελλάδα θα βρεθεί στη μέση μίας ασφυκτικής πρέσας. Από τη μία πλευρά η Τουρκία θα ανοιγοκλείνει τις θύρες των κέντρων κράτησης στέλνοντας κατά το δοκούν χιλιάδες μετανάστες προς τη χώρα μας μέσω των «κυκλωμάτων» που δρουν στο Αιγαίο, ενώ από την άλλη οι «σκληροί» της Ευρώπης σκοπεύουν να υποβαθμίσουν την αξία των ελληνικών διαβατηρίων και να καταστήσουν αυστηρότερους τους ελέγχους στις μετακινήσεις εντός Ε.Ε.

Η πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Τσίπρα τη διετία 2015-2016 με τους «μετανάστες που λιάζονταν και εξαφανίζονταν» έχει υψηλό τίμημα για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε μόνιμη «αποθήκη» ανθρώπινων ψυχών και έχοντας τους γείτονες έτοιμους να στείλουν νέες «καραβιές» μεταναστών, που δεν έχουν σχέση με πρόσφυγες πολέμου.

Υψηλές προσδοκίες στα ομόλογα

Το ράλι τιμών στα ελληνικά ομόλογα συνεχίζεται καθώς οι επενδυτές διαβλέπουν θετικές εξελίξεις στην οικονομία αλλά και νέες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με κυριότερη την επαναφορά από τον Μάριο Ντράγκι του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα κινούνται στο 2% και η διαφορά (spread) από τα γερμανικά είναι μόλις 238 μονάδες, στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2010. Η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου έχει μεγάλη σημασία για την πορεία της οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός ελαφρύνεται από τόκους άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ αλλά κυρίως ανοίγει ο δρόμος για να βγουν στις αγορές με ανεκτά επιτόκια οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις πρώτες της κινήσεις έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αυτό το στοιχείο είναι πολύ σημαντικό εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τον νέο προϋπολογισμό και μεσοπρόθεσμα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

* Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

http://pronews.gr

 

Διαβάστηκε 1584 φορές