Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:23: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 19:11

Mε πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου & Μεγίστης απαντούν οι Τούρκοι στο «χαρτοπόλεμο» Τσίπρα, Αποστολάκη & Βρυξελλών

Η Τουρκία έδειξε πόσο υπολογίζει την ΕΕ αφού αποφάσισε να προχωρήσει σε άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου για τις 20 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ!

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX 

ΝΑVTEX 706/19

TURNHOS N/W : 0706/19

MEDITERRANEAN SEA

GUNNERY EXERCISE, ON 20 JUN 19 FROM 1400Z TO 1600Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;

36 05.00 N – 028 44.00 E

36 02.40 N – 029 20.60 E

36 04.37 N – 029 23.12 E

H νέα προκλητική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας έρχεται στον απόηχο των όσων συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ, με το τουρκικό σκάφος «Πορθητής» να φέρεται να έχει κάνει ήδη γεώτρηση στην περιοχή δυτικά της Πάφου.

Πάντως, όπως ανέφερε το Reuters, σε μια προειδοποίηση προς την Αγκυρα θα περιοριστεί η ΕΕ για τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν αναμένεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κυρώσεις και εδώ που τα λέμε δεν μπορεί η ΕΕ να πράξει κάτι ουσιαστικό καθώς η Τουρκία δεν είναι κάποιο μέλος της.

Το οξύμωρο είναι ότι στο μεταξύ έχει μεταβεί ελληνικό κλιμάκιο στην Τουρκία για τα περιβόητα ΜΟΕ!

Ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, από το Στεφανοβίκειο κατά την τελετή παραλαβής των ελικοπτέρων KIOWA ερωτηθείς αν περιμένει κάτι απτό από τις συναντήσεις του κλιμακίου στην Τουρκία ή αν είναι στο πλαίσιο του ανοικτού διαύλου, απάντησε: «Κοιτάξτε, γίνεται μια προσπάθεια, όπως έχετε καταλάβει, η οποία απέδωσε μετά από αρκετό καιρό συνομιλιών και ενεργειών και είναι μια προσπάθεια να καταγράψουμε τα στοιχεία τα οποία είναι εκείνα που λειτουργούν για να υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, και από τη μια μεριά και από την άλλη». Ουσιαστικά, με τη συγκεκριμένη φράση, ο κ.Αποστολάκης αναγνώρισε ευθύνη για την ένταση στο Αιγαίο στην Ελλάδα. 
Συνεχίζοντας την απάντησή του για τα ΜΟΕ, είπε: «Αφού, λοιπόν, όλα αυτά καταγραφούν, ληφθούν υπόψη οι θέσεις και από τις δύο μεριές, θα δούμε τι από αυτά μπορούν να αλλάξουν ή να βελτιωθούν ούτως ώστε να μπορεί να γίνει κάτι. Η βασική μας προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνηθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αυτό το πακέτο Παπούλια-Γιλμάζ, το οποίο εάν εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό χαμηλώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση. Αλλά θεωρώ ότι η διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για να μπορέσουμε να κρατάμε σε μια ασφαλή σχέση όλες αυτές τις παραβιάσεις που γίνονται στο χώρο μας».

http://pronews.gr

Διαβάστηκε 1567 φορές