Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  9:27: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 27 Μαϊος 2019 11:29

Πρόωρες εθνικές εκλογές προκήρυξε ο Α.Τσίπρας - 30 Ιουνίου ή 7 Ιουλίου

Εθνικές εκλογές προκήρυξε ο Α.Τσίπρας με διάγγελμά του πριν λίγο. Παραδέχθηκε την ήττα του στις ευρωεκλογές και ζήτησε από τον λαό μια καθαρή απάντηση στο ποιος θέλει να τον κυβερνά. Πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους η 30η Ιουνίου ή το αργότερο η 7η Ιουλίου.

Ολη η δήλωσή του πρωθυπουργού:

«Αυτή την κρίσιμη πολιτική μάχη με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα.

Τέσσερα χρόνια τώρα πορευτήκαμε σε πρωτοφανείς δυσκολίες, κόντρα στο ρέμα και τη στήριξη του ελληνικού λαού. Βγάλαμε τη χώρα από τη μέγγενη του μνημονίου και μόλις ανασάναμε θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της πατρίδας. Δεν κρυφτήκαμε, είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Την αλήθεια θα πούμε και τώρα. Δύο δρόμοι υπάρχουν και τώρα. Ο δρόμος της οριστικής εξόδου από τα Μνημόνια και από την άλλη πλευρά ο δρόμος της επιστροφής στην κρίση στο σκοτάδι των ολιγαρχών.

Ζητήσαμε εμπιστοσύνη στο σχέδιο μας έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να αμφισβητεί την πορεία και τα μέτρα για να μην μπορούν να πάρουν κάποιοι πίσω τις θυσίες και του κόπους του λαού.

Το αποτέλεσμα δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μου, δεν μου ταιριάζει να αγνοήσω το αποτέλεσμα. Ποτέ αυτά τα χρόνια δεν πορεύτηκα με κόλπα δεν επέλεξα τον εύκολα δρόμο δεν θα το κάνω ούτε τώρα.

Μένω πιστός στις αρχές μας.

Η αφοσίωσή μας στο λαό είναι ηθική υποχρέωση είναι η ψυχή μας, η ψυχή μου.

Κανείς μας δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε.

Το σημερινό αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει το σχέδιό μας για έξοδο από κρίση. Ηδη το κάνει.

Ομως η τελική ετυμηγορία ανήκει στο λαό, σε όλους εσάς.

Δεν πρόκειται να αποδράσω ούτε να το βάλω στα πόδια, να παραιτηθώ από τον αγώνα για ισότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ημουν εδώ θα είμαι εδώ. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη όπως έχουμε κάνει και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον ΠτΔ να προκηρύξω εκλογές για να λάβει ο λαός την απόφαση».


(Αρχικό κείμενο): «Αρωμα» εκλογών αφήνει η διαφορά των 9 μονάδων που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης να δηλώνει ότι «Ο λαός έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση με νωπή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν, αυτή είναι η μόνη καθαρή λύση» και τον Α.Τσίπρα να το... σκέφτεται!

Αν και η αρχική γραμμή του κυβερνώντος κόμματος ήταν η έμμεση απόρριψη των αποτελεσμάτων των exit polls και η απόπειρα αποδόμησης των δημοσκοπήσεων, τα νέα δεδομένα από τις μετρήσεις αλλάζουν το σκηνικό και αναγκάζουν τους επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους.

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι από την Κουμουνδούρου ζητήθηκε να πάει κάμερα στα γραφεία του κόμματος, προκειμένου να κάνει δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας -κάτι που αναμένεται να κάνει περί τις 23:00.

Οι μοναδικοί που του ζητούν να μην δεχθεί το αίτημα Μητσοτάκη είναι οι Φλαμπουράρης και Παππάς.

Αλλά υπάρχει και πίεση από το εξωτερικό πλέον: Οι δανειστές δεν θέλουν μια μακρά προεκλογική περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο. Ετσι ή αλλιώς «σφαγμένος» είναι.

Ειδικά το Βερολίνο επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τώρα την κατάσταση και το νέο προϋπολογισμό να τον υπογράψει η ΝΔ, αφού φοβάται ότι μπορεί να εκτροχιαστεί το πρόγραμμα εξόφλησης του χρέους, έστω και με τα «χαρτζιλίκια» που μοιράζει ο Α.Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, γαλάζιος βάφεται ο χάρτης της Ελλάδας. Σαρώνουν οι υποψήφιοι της ΝΔ σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπειρο και Αιγαίο, ενώ στην Αττική πρώτος εκλέγεται ο Γιώργος Πατούλης με διαφορά τουλάχιστον 16% από τη Ρένα Δούρου.

Ακόμη και στα Ιόνια νησιά προηγείται η Ρόδη Κράτσα του ΣΥΡΙΖΑίου Θεόδωρου Γαλιατσάτου. Μόνο στην Κρήτη επανεκλέγεται ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ Σταύρος Αρναουτάκης που στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

http://pronews.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Μαϊος 2019 13:26