Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:56: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 19:36

«Η κυβέρνηση επιζητά αποδυναμωμένους Δημάρχους»

Ο Γιώργος Παπαναστασίου, δήμαρχος Αγρινίου, προσπαθεί να δημιουργήσει μια πόλη ανθρώπινη και συνάμα σύγχρονη και οικονομικά βιώσιμη. Άλλωστε κατάφερε να κάνει το Αγρίνιο τον πρώτο δήμο που ενέταξε έργο στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Θα είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου καθώς το πρόγραμμα του έχει ορίζοντα 2 θητειών. Προβληματίζεται ωστόσο και απορεί με τον νόμο Κλεισθένη
λέγοντας χαρακτηριστικά:" Δύο χρόνια περιμέναμε ένα νομοσχέδιο για την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Αντί αυτού παραλάβαμε ένα κείμενο που αντιστέκεται στη λογική".

Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη

- Λίγους μόλις μήνες από την ψήφιση του νόμου «Κλεισθένη» ποια είναι τα συμπεράσματα σας από την εφαρμογή του; Ποια η γνώμη σας για το σύστημα της απλής αναλογικής; 

Μια μεγάλη μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση, τελικά, εγκλωβίστηκε  στη μικροπολιτική διάθεση της Κυβέρνησης  και σε μια κοντόφθαλμη λογική που υποδεικνύει τον έλεγχο και, εν τέλει, τη διάλυση των δήμων. Δύο χρόνια περιμέναμε ένα νομοσχέδιο για την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Αντί αυτού παραλάβαμε ένα κείμενο που αντιστέκεται στη λογική. Δεν αλλάζει το κράτος αλλάζοντας απλώς τον εκλογικό νόμο. Οι Δήμοι κ. Ράπτη δεν χρειάζονται την απλή αναλογική για να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση επιζητά, για τους δικούς της σκοπούς, αποδυναμωμένους  δημάρχους.

- Η προβλεπόμενη μείωση της θητείας στα 4 χρόνια αντί των 5 ετών των δημάρχων βοηθάει δεδομένων των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε ένα έργο να ολοκληρωθεί;


Όχι μόνο δεν βοηθά αλλά έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Όπως αντιλαμβάνεστε  η αδικαιολόγητη μείωση της θητείας των αιρετών από 5 σε 4 χρόνια, σε αντίθεση με ότι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι εις βάρος του προγραμματικού σχεδιασμού των Δήμων. Αν συνυπολογίσετε και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις μπορείτε εύκολα να καταλάβετε τις καθυστερήσεις που έχουν προκληθεί στα μεγάλα έργα μας.

- Κύριε Παπαναστασίου Θεωρείτε πως είμαστε πιο κοντά στην οικονομική ανεξαρτησία των Δήμων;

Όλοι εμείς που υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να στείλουμε  ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε  σε κανέναν να υπονομεύσει το ρόλο και την προσφορά μας στις τοπικές μας κοινωνίες. Δυστυχώς οι κυβερνώντες προχωρούν  χωρίς διάλογο στην ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων που μας αφαιρούν διαρκώς θεσμοθετημένους πόρους. H  ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας   της Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελεί διαχρονικά προγραμματική δέσμευση της Πολιτείας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα, στην ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων. Οι προτάσεις μας  είναι κατατεθειμένες. Πρέπει η κυβέρνηση να ανοίξει την πόρτα του διαλόγου. 

- Ως δήμαρχος, ποια έργα πραγματοποιήσατε και ποια έχετε στο πρόγραμμα σας να υλοποιήσετε στο προσεχές μέλλον; 

Το Αγρίνιο είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που ενέταξε έργο στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ). Καταφέραμε να πρωταγωνιστήσουμε με  την  κατάθεση ενός  οραματικού σχεδίου.  Και θέλω να πιστέψετε κ. Ράπτη ότι δεν είναι τυχαίο ότι ήμασταν οι πρώτοι που πήραμε πράσινο φως. Καταθέσαμε μια μελέτη που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύνολο παρεμβάσεων εντός του αστικού ιστού, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ανάδειξη του υδάτινου στοιχείου, δημιουργία πράσινων δακτυλίων, από το ιστορικό κέντρο έως και την ευρύτερη αστική περιφέρεια, πεζοδρομήσεις και δημιουργία ελεύθερων χώρων. Η αλήθεια είναι όμως ότι η πρώτη μας επιτυχία αφορούσε στην βελτίωση των οικονομικών του Δήμου. Είμαστε υπερήφανοι γιατί πετύχαμε  να «νοικοκυρέψουμε» τα ταμεία και να υλοποιήσουμε έργα με ίδιους πόρους σε όλο το εύρος του Δήμου Αγρινίου. Ενδυναμώσαμε τις κοινωνικές δομές, προχωρήσαμε σε ανάπλαση κεντρικών οδών, αποκαταστήσαμε τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, προωθήσαμε  την αντικατάσταση τμημάτων αποχετευτικού δικτύου της πόλης. Είναι μόνο μερικά από τα έργα που προγραμματίσαμε με εξασφαλισμένες πιστώσεις και δίνουν νέα πνοή στην πόλη.

- Θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος και γιατί;

Oι προσωπικοί  μου στόχοι είναι ξεκάθαροι. Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι το πρόγραμμά μας στον Δήμο Αγρινίου έχει ορίζοντα και προοπτική δύο θητειών. Ένα πρόγραμμα που θέτει ισχυρές βάσεις για να γίνει το Αγρίνιο ξανά μια ανθρώπινη πόλη. Νομίζω ότι είναι σαφής η πρόθεσή  να  ολοκληρώσω το φιλόδοξο σχέδιο μας για την αναπτυξιακή πορεία του Αγρινίου.  Άρα, η απάντηση είναι ναι. Είμαι  εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Αγρινίου.  

- Πολλοί δήμοι είναι δραστήριοι σε θέματα πολιτιστικά/πολιτισμικά. Ποιες είναι οι δικές σας ενέργειες ώστε να προάγετε τον πολιτισμό στην πόλη σας; 

Με μόνιμη συλλογή 160 έργων  στη Δημοτική Πινακοθήκη, με διαρκή ροή εκθέσεων στην ανακαινισμένη  Δημοτική Αγορά, με 159 παραστάσεις στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 20.000 θεατές μπορούμε να μιλάμε για παραγωγή πολιτιστικού έργου. Παράλληλα προχωρήσαμε στην ριζική αναβάθμιση του ιστορικού κινηματογράφου ΑΝΕΣΙΣ και την ανακαίνιση  του θερινού ΕΛΛΗΝΙΣ. Πραγματοποιήσαμε παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Στράτου και τολμήσαμε να κάνουμε  μια «διαδρομή» πολιτισμού στα 5 αρχαία θέατρα του νομού ενώνοντας καλλιτεχνικά  τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Παράλληλα αναδεικνύουμε τη δημιουργικότητα του καλλιτεχνικού δυναμικού της περιοχής και διοργανώνουμε συναυλίες και διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών. Είμαστε υπερήφανοι γιατί το Αγρίνιο του πολιτισμού, με όραμα και δημιουργικότητα, επενδύει στο καλλιτεχνικό του απόθεμα και δημιουργεί μια ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα.                                                                                                            

- Κάθε δήμαρχος επιθυμεί να έχει ικανοποιημένους τους πολίτες του. Έχετε λάβει αποφάσεις δύσκολες κατά τις οποίες λάβατε αρνητική κριτική; 

Κάνω την  αυτοκριτική μου κάθε μέρα και προσπαθώ κι εγώ και οι συνεργάτες μου, τουλάχιστον , να μην κάνουμε το ίδιο λάθος δεύτερη φορά. Δεν διστάζω να ομολογήσω ότι σχεδόν πάντα σκέφτομαι  και προβληματίζομαι για τις  αποφάσεις μας. Η αρνητική κριτική μπορεί να γίνει αποτελεσματική όταν στηρίζεται σε επιχειρήματα.  Πάντα όμως πίστευα  ότι  καλύτερα να κάνεις λάθος τολμώντας, παρά να κάνεις λάθος όντας προσεκτικός. 

- Ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα του δήμου σας; 

Είμαστε υπερήφανοι γιατί καταφέραμε να ρυθμίσουμε τα ταμεία του Δήμου . Υπήρχε ένας δανεισμός 17 εκατ. ευρώ και σήμερα βρίσκεται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ. Κάναμε αναχρηματοδότηση του δανείου , πληρώνουμε πλέον το κεφάλαιο και όχι τους τόκους. Επιπλέον, καταφέραμε να πληρώνουμε τις αγωγές που έρχονται από το παρελθόν. Τα οικονομικά στοιχεία  βελτιώνονται κάθε χρόνο και μπορούμε να λειτουργούμε πλέον προς όφελος των Αγρινιωτών. Βάλαμε το δήμο σε τάξη. Δικαιώθηκαν κόποι, προσπάθειες και ατέλειωτες ώρες δουλειάς. 

- Μπορεί ένας δήμος να διαδραματίσει πυλώνα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης για την χώρα και με ποιο τρόπο όταν η γραφειοκρατία είναι δύσκολο να ξεπεραστεί; 

Η εμπειρία της πρώτης θητείας με ωθεί  να σας απαντήσω θετικά.  Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αποδειχθούν ισχυρά κέντρα ανάπτυξης με την προϋπόθεση ότι θα ενεργοποιήσουν όλες τις υγείες δυνάμεις  και θα συσπειρωθούν σε ένα κοινό όραμα.  Μόνο με ισχυρές συνέργειες  και όραμα οι κοινωνίες μπορούν να βελτιωθούν, να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν. 

- Πόσα αναπτυξιακά κεφάλαια κ. Παπαναστασίου απορρόφησε ο δήμος σας; Είστε ικανοποιημένος από τα επενδυτικά εργαλεία –όπως το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ; 

Με μεθοδικότητα  αξιοποιήσαμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα για την πόλη μας. Ήδη σας ανέφερα  την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του ΕΠ 2014-2020 στο οποίο εντάξαμε έργα ύψους 20.980.000 εκ ευρώ. Έργα συνολικού προϋπολογισμού 16.000.000 ευρώ για την βελτίωση των υποδομών υδροδότησης και αποχέτευσης ενέταξε ο Δήμος Αγρινίου στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι.  Την αναβάθμιση 19 Δημοτικών Παιδικών Σταθμών  εξασφάλισε ο Δήμος Αγρινίου μετά την ένταξη στο  έργο «Κτιριακή βελτίωση - Αναβάθμιση Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Δ. Αγρίνιου» συνολικού προϋπολογισμού 1.220.000,00€. Επίσης από το  Φιλόδημος ΙΙ εξασφαλίσαμε έργο 360.000 ευρώ για την προμήθεια- τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών .  Προχωράμε στην ανέγερση ενός γυμνασίου και υλοποιούμε τεχνικά έργα σε όλο το μήκος του δήμου.   

Φωτογραφία: Βικιπαίδεια

liberal.gr

 

Διαβάστηκε 1753 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 01:45